Hlavní obsah

Iráčan podezřelý z ubodání Němce v Chemnitzu půjde na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemnitz
Aktualizováno

Tři týdny po vraždě pětatřicetiletého Daniela Hilliga v Chemnitzu bude propuštěn z vazby podezřelý Iráčan Júsif A., napsal server týdeníku Focus s odvoláním na informace Iráčanova právníka. Druhý ze zatčených podezřelých, třiadvacetiletý Syřan Alaa S., zůstává ve vazbě. Po třetím podezřelém policie stále pátrá.

Foto: Hirschberger Ralf, ČTK

Místo, kde byl pobodán pětatřicetiletý občan Saské Kamenice se změnilo na pietní místo.

Článek

Júsif A. svůj podíl na vraždě od počátku popírá. Tvrdí, že se sporu, který vygradoval ubodáním Daniela Hilliga, neúčastnil. Podle svých slov stál několik metrů od skupinky. Jeho slova později potvrdil svědek. Mluvčí státního zastupitelství Ingrid Burkhardtová dodala, že na vražedné zbrani - noži, nebyla nalezena DNA Iráčana. Obě tyto skutečnosti přispěly podle Focusu k propuštění Iráčana z vazby.

Server připomíná, že propuštění z vazby neznamená, že by Iráčan nebyl podezřelý či proti němu bylo zastaveno trestní stíhání. Policie je přesvědčena, že existuje ještě jedna vražedná zbraň, které se podařilo pachatelům zbavit.

Burkhardtová uvedla, že stíhání syrského podezřelého je oprávněné. Existuje také několik svědectví, která hovoří o tom, že Daniela Hilliga pobodaly dvě osoby. Vzhledem k pokračujícímu pátrání po dalším podezřelém státní zastupitelství odmítlo sdělit podrobnosti.  

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Dvaadvacetiletý Iráčan není rozhodně žádné neviňátko, připomíná agentura DPA. V uplynulých dvou letech byl opakovaně trestán. Byl odsouzen k pokutě za držení drog, dopravní přestupky, opilost, podvod, poškození věci.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

My jsme národ, je nápis na transparetnu, který rozvinuli účastníci pátečního protestu v Chemnitzu.

Naposledy se soudu zodpovídal před rokem, tehdy byl obviněn z vážného ublížení na zdraví. Nakonec vyvázl s trestem v délce osmi měsíců, ale s dvouletým podmíněným odkladem. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Saské Kamenici musela zasahovat policieVideo: Novinky

Júsif přišel do Německa v roce 2015. Jeho žádost o azyl byla zamítnuta a měl být deportován. Proti vyhoštění ale podal námitku a od té doby se jeho status řeší.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace v Saské Kamenici. Přítomnost policistů byla znát

Po smrti Daniela Hilliga vypukly ve městě nepokoje. Do ulic vyšly tisíce lidí vedených krajní pravicí i jejích oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám