Hlavní obsah

Maďaři chtějí u soudu napadnout hlasování europoslanců, nebylo prý podle regulí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda napadne u Evropského soudního dvora hlasování Evropského parlamentu (EP). Europoslanci minulý týden většinou hlasů přijali doporučení, aby Evropská komise zahájila řízení proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Gergely Gulyás - šéf úřadu vlády, což je v Maďarsku ministerský post - podle agentury MTI v pondělí upozornil, že doporučení bylo schválené pouze proto, že při hlasování nebyly započítány hlasy europoslanců, kteří se hlasování zdrželi.

„Došlo k porušení Lisabonské smlouvy, která vyžaduje dvoutřetinové schválení. Procedura by tudíž neměla pokračovat,“ řekl Gulyás. Ministr konstatoval, že dochází k určitému „honu na čarodějnice“ za postoj Maďarska k migrační krizi.

Pro návrh hlasovalo minulou středu 448 europoslanců, proti bylo 197 a 48 se zdrželo. Jednací řád EP přitom stanoví, že při hlasováních o postupu podle článku sedm Smlouvy o Evropské unii je k přijetí návrhu potřebná dvoutřetinová většina odevzdaných hlasů, která je zároveň většinou všech poslanců EP. [celá zpráva]

Malicherná pomsta

Maďarský premiér Viktor Orbán v EP všechny výtky ohledně údajného porušování demokracie, právního státu a základních práv odmítl. Europoslanci podle něj chtějí potrestat Maďary za to, že nejsou svolní svou vlast přeměnit v „zemi přistěhovalců”.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó označil hlasování v EP za malichernou pomstu. „Toto rozhodnutí je dalším důkazem, že v Evropském parlamentu je masivní většina politiků podporující přistěhovalectví,“ řekl.

Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé předpokládají, že tak daleko věci nezajdou, protože se vyžaduje jednomyslnost členských států a Budapešť se může spolehnout na Polsko, které samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám