Hlavní obsah

Afghánec, který ve Vídni pobodal čtyři lidi, dostal doživotí

– Vídeň

Třiadvacetiletý afghánský žadatel o azyl, který v březnu ve Vídni nožem pobodal čtyři lidi, byl ve čtvrtek večer odsouzen k doživotnímu vězení. Informovala o tom agentura APA s tím, že rozsudek ještě nenabyl právní moci; odsouzený se proti rozsudku odvolá. Vídeňský zemský soud muže usvědčil ze čtyřnásobného pokusu o vraždu. Čin nesouvisel s terorismem.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská policie. Ilustrační foto

Článek

Afghánec 7. března v městské části Leopoldstadt rakouské metropole na začátku března napadl tříčlennou rodinu a svého drogového dealera. Do cesty se mu postavil náhodný svědek. V jeho případě se agresor podle soudu o vraždu nepokusil.

Podle předsedající soudkyně Niny Steindlové bylo přitěžující okolností mimo jiné to, že napadenými byli nevinní lidé.

Útočil z frustrace nad svým životem

Policie po zadržení Afghánce uvedla, že muž útočil kvůli "špatné, agresivní náladě" a kvůli frustraci nad svou životní situací. Muž zavíracím nožem těžce zranil sedmašedesátiletého otce rodiny, šestapadesátiletou ženu a jejich sedmnáctiletou dceru. Rodina právě opouštěla japonskou restauraci. Všichni utrpěli zranění, která je ohrožovala na životě.

Zhruba půl hodiny po činu třiadvacetiletý Afghánec zaútočil na dalšího člověka, dvacetiletého krajana, se kterým se znal.

Z uprchlické ubytovny ho vyhodili kvůli drogám

Na policii obviněný přiznal, že kvůli konzumaci drog byl vyhozen z uprchlické ubytovny a že byl velmi nespokojený se svou životní situací. Opatřil si dva nože, které hodlal použít proti překupníkovi drog, jemuž přičítal vinu za své problémy. Po cestě však potkal rodinu zubaře a měl dojem, že se mu vysmívá. Proto zaútočil i na ni. Afghánec se dále přiznal, že chtěl napadnout ještě další drogové dealery, ale nenašel je a poté byl zadržen.

U soudu si pak obžalovaný nedokázal téměř na nic vzpomenout, a podle APA se tak držel linie svého obhájce Wolfganga Blaschitze. Ten obhajobu stavěl na tom, že jeho mandant trpěl v době činu psychózou způsobenou drogami a žil ve světě fantazie. Údajně požil tři gramy kokainu a několik tablet extáze. Podle soudního znalce byla však v jeho krevních vzorcích odhalena pouze látka THC po požití marihuany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám