Hlavní obsah

Europarlament schválil řízení proti Maďarsku, pošlapává prý hodnoty EU

Novinky, ČTK, jem, ivi
Brusel
Aktualizováno

Europarlament většinou hlasů přijal doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. Pro hlasovalo 448 zákonodárců, proti bylo 197, dalších 48 se zdrželo.

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropského parlamentu

Článek

Aby Evropský parlament (EP) - vůbec poprvé - přijal doporučení podniknout kroky proti Budapešti, potřeboval hlasy alespoň dvou třetin přítomných poslanců, které dohromady musí představovat absolutní většinu, tedy nejméně 376 hlasů.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý v Evropském parlamentu všechny výtky o porušování demokracie, právního státu a základních práv odmítl. Europoslanci podle něj chtějí potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty a že nejsou svolní svou vlast přeměnit v „zemi přistěhovalců”.

Malicherná pomsta, reagovali Maďaři

Hlasování v EP označil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó (FIDESZ) za malichernou pomstu. „Toto rozhodnutí je dalším důkazem, že v Evropském parlamentu je masivní většina politiků podporující přistěhovalectví,“ řekl.

Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé předpokládají, že tak daleko věci nezajdou, protože se vyžaduje jednomyslnost členských států - a Budapešť se může spolehnout na Polsko, které samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu.

V polskou podporu věří i Szijjártó, který potvrdil, že Budapešť a Varšava se domluvily, že budou vetovat jakákoli rozhodnutí Unie namířená proti druhé zemi.

Česko neví

Jak se v případě, že Evropská komise zahájí řízení proti Maďarsku, zachová Česko, není jasné. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová na dotaz Novinek odpověděla, že Česko věc bere na vědomí a doufá, že se obě strany dohodnou.

„Dnešní (středeční) doporučení Evropského parlamentu, aby Evropská komise zahájila řízení proti Maďarsku, bereme na vědomí, nicméně bude především na exekutivě, tedy Evropské komisi, jak se k němu postaví. Zároveň je třeba říci, že rozhodnutí schválená Evropským parlamentem bývají vždy radikálnější než postup samotné Evropské komise či Rady EU. Z toho důvodu věříme, že se na těchto dvou zmíněných platformách najde prostor pro další rozumný dialog s Maďarskem i proto, aby toto téma nezasáhlo do předvolební kampaně do europarlamentu,” sdělila Novinkám mluvčí českého ministerstvo zahraničí Michaela Lagronová.

Reklama

Výběr článků

Načítám