Hlavní obsah

Merkelová sepsula demonstranty: Svíčky jsou v pořádku, nenávist vůči cizincům nikoliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Saská Kamenice

Víkendové demonstrace v Saské Kamenici, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce, okomentoval v pondělní mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Siebert. Uvedl, že podle kancléřky řadě lidí nešlo o vyjádření smutku a uctění památky zavražděného, ale o šíření nenávisti. Kancléřka se do Saské Kamenice nechystá.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Sobotní demonstrace se zvrhly v potyčky s policií.

Článek

Protestů ve městě se vedle řadových občanů účastní také řada pravicových i levicových radikálů.

„Tento čin v Saské Kamenici samozřejmě – a je to pochopitelné – vzbudil smutek a starost,” řekl v pondělí Berlíně mluvčí Merkelové Steffen Seibert o vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí dva migranti z Iráku a Sýrie. „Řada lidí v Saské Kamenici tyto pocity vyjádřila třeba tím, že položila svíčky na místo činu,” dodal.

„Ale to, co jsme také viděli v uplynulých dnech a tento víkend bohužel – pochody pravicových extremistů a neonacistů připravených k násilí nemají nic společného se smutkem kvůli člověku nebo se starostí o město a komunitu,” tlumočil mluvčí názor šéfky německé vlády.

„Z těchto pochodů mělo být zřejmé zcela jiné poselství, a to je poselství nenávisti vůči cizincům, politikům, policii, svobodnému tisku a nakonec i vůči našemu demokratickému Německu.”

Takoví lidé podle ní nereprezentují ani Saskou Kamenici, ani Sasko, ani německý lid. ”A to jim musíme dát jasně najevo,” poznamenal také Seibert, podle něhož je to na politicích i běžných občanech.

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Saské Kamenici musela zasahovat policieVideo: Novinky

Gabriel: S lidmi, co hajlují, se nediskutuje

V podobném duchu se v pondělí vyjádřil bývalý ministr zahraničí Sigmar Gabriel z SPD (německá soc. dem.), který po protestech proti vládní azylové politice zdůraznil, že se nejedná o saský problém: „Potřebujeme mluvit s každým, kdo není spokojený se státem, a rozlišujme mezi rozčílenými občany a pravicovými extremisty. S lidmi, co hajlují, se nediskutuje, ale postupuje se s nimi podle zákona.“ Podle něj musí ministerstvo vnitra zasáhnout proti „těmto teroristům“, jak je nazval.

Čtvrtmiliónovou Saskou Kamenicí od vraždy Němce 26. srpna prošla řada demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce. Protestů ve městě se vedle řadových občanů účastní také řada pravicových radikálů. V pondělí někteří z nich dokonce hajlovali, v sobotu se občas na pochodu pořádaném protiimigrační Pegidou a protestní Alternativou pro Německo (AfD) střetávali s policií a opakovaně napadali novináře.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Média kritizují, že policie víkendové demonstrace nezvládla, když několika tisícům demonstrantů na obou stranách čelilo jen šest set policistů. Ti jsou kritizováni, že nepřijali dostatečná preventivní opatření, aby obě skupiny oddělily a nemohly se střetnout.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer uvedl, že chce prošetřit, jak to, že Iráčan, který je podezřelý z vraždy, nebyl vrácen do Bulharska, kde byl poprvé registrován po příchodu na území EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám