Hlavní obsah

Němci vědí, kdo poslal pravici zatykač na podezřelého Iráčana. Úředník se přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saská Kamenice

Zatykač na jednoho z mužů podezřelých z vraždy pětatřicetiletého Němce v Saské Kamenici (Chemnitz) pravicovým uskupením poslal zaměstnanec drážďanské justice. Přiznal se k tomu deníku Bild. Saské ministerstvo spravedlnosti už muže postavilo mimo službu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Saské Kamenici Video: Novinky

 
Článek

Zatykač tento týden na internetu zveřejnili mimo jiné zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace. [celá zpráva] Jedna z nich se koná i ve čtvrtek večer [celá zpráva], další je svolána na víkend.

Saské úřady přitom nebyly schopné vysvětlit, jak se neveřejný dokument mohl dostat do rukou pravicových organizací.

Vše se vyjasnilo až ve čtvrtek, kdy se devětatřicetiletý justiční úředník Daniel Zabel přiznal, že zatykač vyfotografoval a snímek poslal mimo jiné hnutí Pro Chemnitz. Chtěl prý, aby vyšla najevo pravda. Nebyl si ale podle svého vyjádření vědom toho, že by se mohl dopustit trestného činu.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Policista a demonstrant během protestů příznivců německé ultrapravice v Saské Kamenici

Jména podezřelých i soudkyně

Ve zveřejněném dokumentu, který byl na internetu rychle mnohokrát sdílen, byla uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také v něm nechyběly podrobnosti o činu.

O případném dalším postihu úředníka rozhodne saské ministerstvo spravedlnosti poté, až skončí jeho vyšetřování. Někteří odborníci ale už teď počítají s tím, že bude muset z justice odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám