Hlavní obsah

Velká dražba ve Varšavě: Na prodej je jedna z nejznámějších sošek

Varšava

Originál sochy Malého povstalce, která v polské metropoli jako pomník zvěčnila památku nejmladších hrdinů Varšavského povstání z roku 1944, půjde do dražby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Originál jednoho z nejznámějších polských pomníků bude vydražen 6. září,“ oznámil list Dziennik na svém webu. „Malého povstalce“ zná nejspíše každý Polák, ale málokdo ví, že socha ve Varšavě není originál, dodal.

Pomník Malého povstalce, který představuje chlapce ve zjevně příliš velké vojenské přilbě, uniformě a botách a s ukořistěným německým samopalem v rukou, je patrně nejpopulárnějším dílem sochaře Jerzyho Jarnuszkiewicze.

Malou sádrovou sošku vytvořil ještě během studií v roce 1946, aby se s ní zúčastnil soutěže ministerstva kultury na pomník Varšavskému povstání. To však zanedlouho upadlo do politické nemilosti komunistických vlád a opomíjení, a tak „Malý povstalec“ nakonec stanul v historické části Varšavy až v roce 1983.

Vyvolávací cena 90 tisíc

Soška měla pro Jarnuszkiewicze nakonec trpkou dohru. Figurku začala masově produkovat jedna slévárna a pořídila si ji snad každá polská rodina jako symbol či suvenýr. Jarnuszkiewicz neprotestoval, protože to chápal jako daň odkazu hrdinů povstání. Ale jak stoupala poptávka, majitel slévárny začal figurku označovat za dílo jakéhosi fiktivního sochaře. Spor o autorská práva skončil u soudu, kde umělec nakonec vyhrál, ale za při zaplatil infarktem a zhoršeným zdravím.

Dražba se uskuteční na závěr výstavy 215 děl vzdávajících hold polské metropoli. Aukční síň na sádrovou sošku o výšce 32,5 centimetru nasadila vyvolávací cenu 15 000 zlotých (asi 90 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám