Hlavní obsah

Bilance protestů v Saské Kamenici: Dvě desítky zraněných a 591 policistů v akci

• Aktualizováno

Štvanice a nenávist nemají na ulici co dělat, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová k situaci v Saské Kamenici (Chemnitz). To, co se tam od neděle odehrává, nemá podle jejích slov v právním státě žádné místo. Ve městě se od neděle konají demonstrace kvůli konfliktu, při němž zemřel jeden Němec a další dva byli pobodáni, dva podezřelí jsou z Iráku a Sýrie. Situace využili pravicoví radikálové, kteří ve městě napadali přistěhovalce a lidi exotičtějšího vzhledu.

Foto: Profimedia.cz

Přívrženci krajní pravice demonstrují v Saské Kamenici.

Článek

Během pondělních protestů, kterých se v Saské Kamenici, která leží nedaleko českých hranic, zúčastnilo kolem 7500 lidí, bylo zraněno 20 osob, napsala agentura DPA. Přesně to bylo 18 účastníků protestů a dva policisté.

Celkem bylo do akce nasazeno 591 policistů, uvedla DPA s odkazem na policejní statistiky. Vedení policie připouští, že na zvládnutí dvou protestních akcí mělo být nasazeno více lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Saské KameniciVideo: Reuters

Celkem bylo podáno 43 trestních oznámení, z nichž deset se týká hajlování a používání symbolů zakázaných organizací.

Toho se dopouštěli účastníci protestu s názvem Pro Saskou Kamenici, jejichž tábor čítal podle posledních dat kolem 6000 lidí. Přijeli na ně i lidé z Berlína, Braniborska, Durynska nebo Dolního Saska. Této demonstrace se účastnili i pravicoví extremisté a fotbaloví hooligans, uvedla policie.

Pozadu ale nezůstali ani účastníci protestu, který pořádala Levice. Také z jejich řad létaly lahve a petardy. V některých případech museli policisté nasadit i vodní děla a slzný plyn. Na protidemonstraci se sešlo asi 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám