Hlavní obsah

Západonilská horečka řádí v Evropě, prudce stoupá počet nakažených

V Evropě prudce stoupá počet nakažených západonilskou horečkou. Problémy způsobuje hlavně v Řecku, Srbsku, Itálii, Maďarsku a Rumunsku.

Foto: Caters News, AP

Nemoc přenáší komáři.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila znepokojující čísla. Západonilská horečka, dříve spíše kuriozita, se objevuje na jihu a dokonce i ve středu Evropy. V srpnu nahlásili zdravotníci 401 nových případů.

Hlavní důvod je podle odborníků jasný, velmi brzký prudký nástup vysokých teplot ve spojení s občasnými srážkami, což je ideální pro šíření komárů, kteří pak infikují lidi.

V 80 procentech probíhá nemoc bez příznaků, 20 procent pacientů zažívá horečku, zimnici a silné bolesti hlavy a zad, někteří i zvracejí. Asi třetina pacientů mívá vyrážku na prsou, zádech nebo rukách. V nejtěžších případech nemoc vede ke smrti.

Objevuje se i v Rakousku

Jen v Srbsku bylo hlášeno do 21. srpna 159 infikovaných, z toho v patnácti případech vedla nemoc k úmrtí. Poprvé byla západonilská horečka v Srbsku prokázána teprve v roce 2012 a do roku 2017 tam napočítali 61 mrtvých.

V Řecku letos umřelo jedenáct pacientů a další téměř stovka onemocněla, většinou na Peloponésu a na venkově východně od Atén. Počet nakažeých je zřejmě mnohem vyšší, ale někteří lidé nemají symptomy.

Malé riziko nákazy existuje dokonce i v sousedním Rakousku. Od roku 2009 tam zaznamenali 29 případů, nejčastěji ve Vídni. Virus se do roku 1999 objevoval jen v Africe, Asii a částečně na jihu Evropy. Nyní je stále častější ve střední Evropě.

Anketa

Obáváte se tropických a exotických nemocí?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
Celkem hlasovalo 7016 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám