Hlavní obsah

Ukrajina slaví den nezávislosti. Patříme na Západ, horoval na přehlídce v Kyjevě Porošenko

Kyjev
Aktualizováno

Přesně 4500 vojáků a 250 kusů techniky se v pátek předvedlo v centru Kyjeva v rámci slavnostní vojenské přehlídky při příležitosti oslav vyhlášení nezávislosti Ukrajiny. Prezident Petro Porošenko zdůraznil, že „země neochvějně míří na Západ”. Současně kritizoval pravoslavnou církev, která je podle něj podřízena Moskvě a schvaluje „hybridní válku, kterou proti Ukrajině vede Rusko Vladimira Putina”.

Záznam: Vojenská přehlídka v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

„Nezapomeneme na hrdiny padlé v boji proti ruské agresi. A neodpustíme,” prohlásil Porošenko. Ohlásil také, že na podzim předloží parlamentu návrh zakotvit v ústavě směřování země do Severoatlantické aliance a Evropské unie.

„Bez nezávislé a evropské Ukrajiny by míru v Evropě bylo méně. Válka proti Ukrajině je součástí plánu Kremlu rozvrátit Evropskou unii a NATO, kam neodvratně směřujeme. Ukrajinská armáda, jedna z nejsilnějších v regionu, nepochybně posílí východní křídlo NATO,” prohlásil ukrajinský prezident. Hranice civilizované Evropy podle něj vede na severu a východě Ukrajiny.

Pozemní přehlídku provázela po letech i letecká část. Armáda se pochlubila novými zbraněmi, mezi kterými byly americké protitankové rakety Javelin, kolové houfnice Bohdana splňující parametry NATO, taktické rakety Hrom-2 či modernizovaný tank T-84 Jatagan s dělem umožňujícím použití munice NATO. Centrem Kyjeva poprvé pochodovaly ženské útvary - kadetek a spojařek.

Na přehlídce se představili také zástupci sil zemí NATO, vedle Američanů i čeští vojáci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Poroshenko,náčelník štábu Viktor Muženko a ministr vnitra Arsen Avakov listen slojí při hymně, která zazněla na úvod vojenské přehlídky při oslavách Dne nezávislost.

„Sláva Ukrajině, hrdinům sláva!” zvolal moderátor ukrajinské televize nový armádní pozdrav, který vystřídal pozdrav „Nazdar, soudruzi” ze sovětských dob. Ruská média zdůrazňují, že nový pozdrav používali ukrajinští nacionalisté, bojující za války po boku nacistického Německa.

Deklarace o vyhlášení nezávislosti Ukrajiny byla přijata 24. srpna 1991. Nezávislá Ukrajina byla pak vyhlášena 1. prosince.

V posledních letech se při příležitosti dne nezávislosti koná velká vojenská přehlídka, protože Ukrajina vede od roku 2014 válku v Donbasu. Tamní separatisty vojensky podporuje Rusko, které v roce 2014 anektovalo Krym.

Anketa

Jak vnímáte Ukrajinu z geopolitického pohledu?
Jako prozápadní zemi a součást Evropy
20,9 %
Jako zemi mající blíže k Rusku než Západu
70 %
Ani jedno, ani druhé
9,1 %
Celkem hlasovalo 2447 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám