Hlavní obsah

Rusko odmítlo odškodnit pobaltské státy za sovětskou okupaci

Moskva

Kreml ve středu znovu odmítl požadavky pobaltských republik, aby je Rusko jako právní nástupce někdejšího Sovětského svazu odškodnilo za okupaci, která trvala desítky let. V úterý se pro vymáhání odškodného za sovětskou okupaci vyslovili ministři spravedlnosti Estonska a Lotyšska. Kreml odmítá i samotný výraz okupace.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Samozřejmě že vůbec nesouhlasíme s výrazem 'sovětská okupace' a nesouhlasíme ani s tím, aby se jednalo o nějakém odškodnění,” prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nesmí se ani zapomínat na přispění k hospodářskému a sociálnímu rozvoji Pobaltí v době Sovětského svazu,” dodal.

Mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS také usoudil, že jde o staré téma, které už dlouho nastolují „horké hlavy”.

Tajný dodatek ke smlouvě s nacisty

Rudá armáda obsadila Pobaltí v roce 1940 na základě tajného dodatku ke smlouvě o neútočení s nacistickým Německem. Po obsazení vypsal okupační režim volby, k nimž byly připuštěny jen prokomunistické strany. Takto složené parlamenty pak schválily připojení k SSSR. Součástí Sovětského svazu byly tři pobaltské republiky, a to až do jeho rozpadu počátkem 90. let.

Estonsko, Litva a Lotyšsko před třemi lety podepsaly společné prohlášení o nezbytnosti domáhat se odškodnění za sovětskou okupaci. Jen Litva před lety vyčíslila tyto požadavky na 30 miliard dolarů (dnes 665 miliard korun), ale zaznívala i suma více než pětadvacetkrát vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám