Hlavní obsah

V okolí Janova vyhlásili na jeden rok výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Giuseppe Conte ve středu v Ligurii vyhlásil dvanáctiměsíční výjimečný stav. Reagoval tak na úterní zřícení dálničního mostu v Janově, při kterém přišlo o život 42 lidí. Výjimečný stav znamená, že pro zvýšení bezpečnosti, či kvůli nutnosti rychlého zásahu, jsou omezena práva jednotlivců. Premiér také mluvil o tom, že se pokusí zbavit firmu, která most provozovala, koncese.

Záznam: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného dálničního mostuVideo: AP

 
Článek

"Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade per l'Italia. Nemůžeme čekat na justici," řekl italský ministerský předseda na tiskové konferenci po mimořádné schůzi s ministry.

Italská vláda má za to, že k neštěstí došlo proto, že most nebyl řádně udržován. Nařídila proto prověřit i další mosty a žádá rezignaci vedení společnosti Autostrade per l'Italia. Správce mostu věří, že bude schopen dokázat dodržování závazků z koncese. Údržba prý splňovala ty nejlepší mezinárodní standardy a byla prováděna pravidelně.

Firma je největším provozovatelem dálnic v zemi, spadají pod ni například obě hlavní tepny vedoucí ze severu na jih země.

Foto: Nicola Marfisi, ČTK/AP

Torzo mostu v Janově

Po odebrání licence už ve středu volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia podle italského kabinetu nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování Morandiho mostu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zřícený most v Janově

Toninelli také mluvil o pokutě, která by mohla dosáhnout až 150 miliónů eur (3,9 miliardy korun). Vedení firmy pochybení odmítá a rezignovat nechce.

Animace pádu mostu v JanověVideo: Reuters/Novinky

Kromě výjimečného stavu ohlásil premiér také den státního smutku, který "bude korespondovat se dnem pohřebních obřadů pro zesnulé".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry z dronu na spadlý dálniční most v JanověVideo: AP

Výjimečný stav Itálie vyhlásila v posledních letech několikrát, většinou šlo o vyhlášení během přírodních katastrof, například po zemětřesení v roce 2016 nebo během katastrofálních povodní v roce 2000. Vyhlášení výjimečného stavu umožňuje bezpečnostním složkách rychlejší zásah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám