Hlavní obsah

Migranty z lodi Aquarius si rozdělí šest zemí EU včetně Španělska a Portugalska

– Madrid/Barcelona • Aktualizováno

Šest zemí Evropské unie si rozdělí 141 migrantů z lodi Aquarius, které odmítla přijmout Itálie, uvedl v úterý španělský list El País. Jako první se uvolilo 30 migrantů z Aquaria a dalších lodí přijmout Portugalsko, 60 jich přijme Španělsko a další Francie. Zbylé tři země nebyly jmenovány.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Migranti na palubě lodi MV Aquarius

Článek

Po zveřejnění dohody Malta oznámila, že umožní lodi zakotvit a lidem vystoupit. Poslouží jako přestupní stanice do dalších zemí.

Tahanice o přerozdělení migrantů

Katalánský premiér Quim Torra uvedl, že Katalánsko přijme všechny migranty, a nabídl posádce, že může využít přístavů v Barceloně, Gironě a Tarragoně. „Katalánsko bude vždy zemí, která nabízí vřelé přivítání,“ uvedl Torra na Twitteru.

Socialistický španělský premiér Pedro Sánchez ale tento návrh odmítl, protože situace je jiná než v červnu, kdy Madrid přijal všechny. Tehdy bylo na lodi pro 550 osob 630 lidí. [celá zpráva]

„Španělsko není nejbezpečnější přístav, protože není nejbližší,“ řekl Sánchez s narážkou na mezinárodní právo. Podle toho se mají zachránění dopravit do nejbližšího bezpečného přístavu. Libye není za bezpečnou považována, protože tam migranty vězní v těžkých podmínkách.

Itálie odmítla

Na palubě Aquaria jsou především migranti ze Somálska a Eritreje, 67 z nich tvoří nezletilí bez doprovodu dospělých, uvedli Lékaři bez hranic, kteří na lodi poskytují pomoc.

Itálie, která je spolu s Maltou nejblíže, odmítla migranty přijmout. Italský ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že uprchlíci do žádného italského přístavu nevplují: „Můžete si plout, kamkoli chcete, ale ne do Itálie.” [celá zpráva]

„Ta loď je nyní v maltských vodách a má gibraltarskou vlajku. Odpovědnost za poskytnutí ochrany lidem z těch ztroskotaných lodí má Británie,“ přidal se ministr dopravy a infrastruktury Danielo Toninelli.

Reklama

Výběr článků

Načítám