Hlavní obsah

Extremistu v Německu zprostili obžaloby z útoku trubkovou bombou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Ralfa S., který se v minulosti hlásil k neonacismu a prodával vojenské vybavení, zprostili v úterý obžaloby, že v Düsseldorfu v roce 2000 odpálil trubkovou bombu, která zranila deset lidí převážně židovského původu. Podle soudu se vina Ralfa S., kterého vyšetřovatelé považují za pravicového extremistu, neprokázala.

Foto: Michael Urban/File Photo, Reuters

Düsseldorfská policie na místě výbuchu trubkové bomby v roce 2000

Článek

Bombový útok na stanici příměstské dráhy Wehrhahn patřil dlouhá léta k velkým záhadám německé kriminalistiky. Nálož byla odpálena ve chvíli, kdy kolem procházela skupina 12 studentů jazykové školy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Deset lidí včetně šesti Židů bylo zraněno.

I když na případu pracovala skupina až 80 vyšetřovatelů, uzavřít se ho dlouho nedařilo. Až loni v únoru zvláštní policejní komando zatklo Ralfa S. Muže, který už dříve patřil mezi podezřelé, dopadlo díky tomu, že o činu jako o svém hovořil se spoluvězněm, když si odpykával trest za jiný zločin.[celá zpráva]

Ralf S. také v odposlechnutých telefonátech mluvil o „věci Wehrhahn” jako o jednom ze čtyř nejlepších okamžiků v životě. Jeho bývalé partnerky zase vypověděly, že je před lety nutil, aby mu pro dobu útoku poskytly alibi.

Prokuratura pro dvaapadesátiletého muže, který byl zatčen teprve loni a souzen od ledna, požadovala doživotní trest vězení kvůli pokusu o dvanáctinásobnou vraždu. [celá zpráva]

Motivem byla podle obžaloby nenávist k cizincům. Prokázat se to ale nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám