Hlavní obsah

Orbán se bojí reformy zdravotnictví, radši řeší migranty

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarské zdravotnictví není v dobré kondici, problémy se neřeší a potřebné reformy na sebe dál nechávají čekat. Ví to veřejnost, opozice i vládní strana FIDESZ v čele s premiérem Viktorem Orbánem, který raději řeší otázku migrace než zdravotnictví.

Foto: MTI

Náročná práce u zdravotní záchranné služby není v Maďarsku adekvátně ohodnocena.

Článek

Vysvětlení je prosté: zatímco hrozba dalších přistěhovaleckých vln valících se do Evropy i Maďarska zaručuje volební úspěch, zdravotnictví by vládní straně mohlo zlomit vaz. FIDESZ před letošními parlamentními volbami vlastně ani neměl program.

K přesvědčivému vítězství Orbánovi stačilo mluvit o migraci, ochraně hranic a poukazovat na viníka všeho zlého – George Sorose, amerického miliardáře maďarského původu.

Hrozí kolaps

FIDESZ nepředložil žádnou strategii na řešení potíží ve školství nebo ve zdravotnictví. Přitom právě ony dopadají každodenně na Maďary, avšak pro Orbána by bylo nebezpečné je rozmazávat. FIDESZ disponuje už druhé volební období ústavní většinou, ale do zásadních řezů ve zdravotnictví se nehrne.

Maďaři pociťují na vlastní kůži, že nemocnice zůstávají ve špatném technickém stavu, lékaři a sestřičky masově odcházejí do zahraničí nebo do soukromé sféry, což ohrožuje dostupnost zdravotní péče a způsobuje pořadníky na jednotlivé zdravotnické zákroky. Pacienti si na mnoha místech musí brát s sebou do nemocnic základní hygienické potřeby a mnohdy i léky.

Lidem vadí pořadníky a korupce

Podle průzkumu veřejného mínění, který publikoval web 24.hu, považují Maďaři právě situaci ve zdravotnictví za největší problém a v něm tzv. pořadníky. „Kupříkladu na totální endoprotézu čeká v současnosti 4715 pacientů a na obyčejné odstranění krčních mandlí se čeká v průměru 40 dnů,“ upozornil web.

Hned za pořadníky pacientům nejvíc vadí úplatky.

Nízké mzdy

Ministerstvo zdravotnictví se nedávno pochlubilo tím, že začátkem letošního roku vykonali maďarští lékaři desetitisící transplantaci orgánu. Resort rovněž zdůraznil, že platy maďarských lékařů se neustále zvyšují a nejlepší odborníci vydělávají přes milión forintů (přes 81 tisíc korun) měsíčně. Mzdy se zvyšují především v oblastech, kde přetrvává největší nedostatek kvalifikovaných lidí, konkrétně v radiologii, anesteziologii a na jednotkách intenzivní péče.

Resort rovněž poukázal na fakt, že do zahraničí odchází méně lékařů než v minulosti. Jenže i když lékaři zůstávají v Maďarsku, často je zlanaří soukromá sféra nebo dají svému poslání úplně vale.

V Maďarsku je 65 tisíc lékařů
Jen necelých 38 tisíc opravdu ve zdravotnictví pracuje
Po celé zemi jsou téměř dva tisíce neobsazených lékařských míst
Jen za rok 2017 odešlo pracovat do zahraničí 324 lékařů, 78 zubařů a 327 sester

Za nedostatkem lidí se podepisují především nízké mzdy, kdy ošetřovatel a zdravotní sestra vydělají měsíčně jen 150 až 160 tisíc forintů (12 až 13 tisíc korun).

„Není divu, že přetížený a vyčerpaný personál se chová občas podrážděně, když za takové peníze pracuje mnohdy dvanáct hodin denně a má na starosti 40 až 50 pacientů,“ dodává web 24.hu.

A co dál?

Odborníci konstatují, že stát nalije do zdravotnictví každoročně dostatečné množství finančních prostředků, ale ty nemají očekávaný efekt v důsledku špatného systému.

„Proto je potřeba provést reformu zdravotnictví, ale politikům se do tohoto citlivého problému nechce. Přitom už včera bylo pozdě,“ řekl serveru ředitel budapešťské nemocnice, který nechtěl prozradit své jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám