Hlavní obsah

Udělalo se jí zle a šla si lehnout do vany. Brit vylíčil, jak se jeho přítelkyně otrávila novičokem

– Londýn

Brita Charlieho Rowleyho, který přežil otravu nervově-paralytickou látkou ze skupiny novičok, sžírá svědomí. Partnerce, jež otravu nepřežila, totiž dal flakon s prudkým jedem jako dárek v domnění, že jde o parfém. Rowley to prozradil v rozhovoru pro deník Sun, ale svěřil se i dalším médiím. Kde lahvičku s jedem vzal, si prý nevzpomíná.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policista na ulici v Salisbury

Článek

Britský pár - Charlie Rowley a Dawn Sturgessová - se otrávil na konci června v anglickém Amesbury. Podle vyšetřovatelů byl jed v malé lahvičce.

„Je to stále mlhavé, nevím, kde jsem to vzal,“ tvrdí otrávený Brit. Samotnou otravu už si ale vybavuje. „Byl jsem úplně zmatený, nevěděl jsem, co se děje,“ vzpomíná Rowley. Další vzpomínku má až na to, jak se o dva týdny později probudil z kómatu.

Britská média v minulosti psala o tom, že si muž „přilepšoval” vybíráním popelnic. Rowley k tomu, kde přesně flakón našel či zda ho například od někoho nekoupil, uvedl, že si to nepamatuje. Vybavuje si ale, že byla lahvička zabalena v celofánu a zdála se nepoužitá. „Připadalo mi to proto bezpečné,” vysvětluje.

Jako první se otrava projevila u jeho partnerky Dawn Sturgessové. Ta si totiž jed v přesvědčení, že jde o parfém, nastříkala na zápěstí a rozetřela si ho po rukou. „Nastříkala si to na zápěstí a asi po patnácti minutách se jí udělalo špatně. Říkala, že ji bolí hlava, a ptala se mě, jestli nemám nějaké prášky proti bolesti hlavy,“ cituje Rowleyho deník The Guardian.

Otrava pak postupovala velmi rychle. „Říkala, že je jí velmi divně a že si musí lehnout do vany. Našel jsem ji v ní úplně oblečenou a ve zuboženém stavu,“ svěřil se Rowley.

Sám se prý otrávil zřejmě když s lahvičkou manipuloval. „Myslím, že tak jsem se otrávil. Trocha se mi dostala na ruce. Byla to olejovitá látka, čichal jsem k tomu a nebylo to cítit jako parfém. Pak jsem si umyl ruce,“ dodal otrávený Brit. Právě to, že si umyl ruce, mu zřejmě zachránilo život. Jeho partnerce už ale lékaři pomoci nedokázali.

Celkem čtyři otrávení

Bojově nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v poslední době v Británii otráveni celkem už čtyři lidé. Nejprve to byli 4. března někdejší dvojitý agenty Sergej Skripal s dcerou Julijí, o několik týdnů později pak Rowley a Sturgessová.

Zatímco v případě Skripalových britští vyšetřovatelé hovoří o atentátu a ukazují prstem na Rusko, v druhém případě se domnívají, že se dvojice otrávila náhodou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté na místě nového případu otravy novičokemVideo: Reuters

Skripalovi stejně jako Rowley otravu přežili. Již se zotavili natolik, že mohli být propuštěni z nemocnice. [celá zpráva]

Šéf britského protiteroristického oddělení policie Neil Basu uvedl, že pokud je jed v dobře uzavřené nádobě, může být účinný i za padesát let. Připustil tak, že mohou přijít i další otravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám