Hlavní obsah

Po bleskové povodni ve Vysokých Tatrách museli evakuovat téměř 300 lidí

Právo, ivi
Aktualizováno

Vydatné srážky způsobily na severu Slovenska lokální záplavy, kvůli kterým bylo evakuováno téměř 300 obyvatel a návštěvníků obce Stará Lesná pod Vysokými Tatrami. Přívalové deště poškodily několik turistických tras a voda zatopila také hotel Hills.

Foto: Horská záchranná služba

Rozvodněný Studený potok

Článek

Voda strhla ve Staré Lesné dva mosty. „Potok, který obcí protéká, se vylil z břehů v důsledku špatné povětrnostní situace a začal zaplavovat jednotlivé ulice. Hasiči evakuovali téměř 300 osob ze zaplavených chatových oblastí a místních domů do prostor školy a obecního úřadu,“ řekla serveru tvnoviny.sk mluvčí hasičů Katarína Križanová. Hasiči odváželi obyvatele a turisty terénními vozy, protože evakuační autobus se do obce nedostal.

Foto: Horská záchranná služba

Rozvodněný Studený potok

Místní potok stoupl rovněž v obci Ždiar a osadě Podspády. Podle starosty Ždiaru stoupl o tři metry.

Foto: Horská záchranná služba

Rozvodněný potok znemožnil turistům průchod po stezce.

Foto: Tvnoviny.sk

Zatopená obec Stará Lesná

Voda způsobila škody také na horských chodnících. Horská záchranná služba na svém webu informovala, že byly uzavřeny Bielovodská a Javorová dolina. Nad Rainerovou chatou na Tatranské magistrále ve směru do Malé Studené doliny a na Skalnaté pleso strhl Studený potok most. Magistrála je proto neprůchodná mezi Hrebienkem a Zamkovského chatou.

Reklama

Výběr článků

Načítám