Hlavní obsah

Vesnici v Grónsku děsí obří ledovec. Tyčí se nad domy a může způsobit tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 180 obyvatel malé vesnice Innaarsuit severozápadě Grónska vystrašil obří ledovec, který připlul do nebezpečné blízkosti jejich obydlí. V případě, že by se jeho část utrhla, mohla by vesnici ohrozit vlna tsunami. Vedení obce proto vyhlásilo stav nouze a vyzvalo všechny obyvatele, aby se vydali na vrchol hory, u jejíhož úpatí byla vesnice vystavěna.

Foto: Reuters

Ledovec v Innaarsuit

Článek

Ledovec se nyní hrozivě vypíná nad domy ostrovního osídlení. Naštěstí se ale zdá, že se v posledních hodinách přestal pohybovat, napsal v pátek deník The Independent.

Hrozí ale riziko, že se začne drolit a že padající ledové kvádry vyvolají velké vlny, které mohou vesnici zničit.

Naděje ve větru

„Je tu 180 obyvatel a my máme velké obavy, jsme vyděšení,“ řekl stanici CBS předseda obecní rady Innaarsuit Karl Petersen. Naději podle něj představuje silný vítr, který by mohl ledovec odvát od pobřeží. Je ale třeba opravdu silný vichr, protože se ledovec zarazil o dno.

Situaci ve vesnici monitorují dánští záchranáři a námořnictvo. V případě potřeby jsou připraveni provést evakuaci.

S podobným problémem jako v Innaarsuit se potýkali minulé léto v jiné osadě na severovýchodě Grónska. Vlny vyvolané rozpadajícím se ledovcem tam tehdy připravily o život čtyři lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám