Hlavní obsah

Slovensko koupí americké stíhačky F-16, schválila vláda

– Bratislava • Aktualizováno

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že ruské stíhačky MiG-29 vymění za americké stroje F-16 Block 70/72. Slovensko nakoupí 14 těchto strojů. Hodnota zakázky včetně výcviku personálu, munice a logistiky činí 1,6 miliardy eur, řekl premiér Peter Pellegrini. V souvislosti s nákupem uzavře vláda příslušné smlouvy mezi USA a SR, uvedla agentura TASR. Nákup neschvaluje parlament.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Stíhačka F-16. Ilustrační snímek

Článek

Vláda Petera Pellegriniho dala přednost americkým strojům před švédskými stíhačkami JAS-39C Gripen, které používá česká armáda.

Koupit nejmodernější verzi strojů F-16 doporučil ministr obrany Peter Gajdoš (SNS), podle něhož je americká nabídka z několika ohledů výhodnější, aniž by to ovšem upřesnil. Dosud Slovensko jednalo o pronájmu švédských letadel JAS-39C/D Gripen. Nyní se Bratislava přiklonila k nákupu amerických strojů.

Opoziční strana SaS žádala odložení rozhodnutí, protože podle ní se netýká jen stávající vlády, ale jde o dlouhodobé rozhodnutí, který mělo projít odbornou diskusí. „SNS a její ministr obrany Pater Gajdoš se postarali o to, aby takováto diskuse nevznikla,” uvedl poslanec SaS Ľubomír Galko. Vadilo mu, že vláda nezveřejnila všechny materiály, podle nichž se rozhodovalo. Na přání americké a švédské vlády tam chyběly ceny. Tu uvedl až ve středu Pellegrini s dodatkem:

„Slovensko koupilo špičkovou techniku za výbornou cenu. Nenakupujeme stroje proto, abychom na někoho útočili." Dodal, že nabídky americké i švédské strany byly srovnatelné.

Dodávka nějaký čas potrvá

Nákup nových stíhaček je největším modernizačním projektem slovenské armády v novodobé historii země.

Slovenské letectvo momentálně používá dosluhující ruské stíhačky MiG-29. „Smlouva na jejich provoz platí do roku 2019, ale už dnes je jasné, že se bude muset prodlužovat. Američané totiž dodají F-16 až přibližně za tři roky,“ napsal před časem deník Sme. V případě gripenů by dodání trvalo asi dva roky.

Pellegrini uvedl, že země bude analyzovat možnosti, zda do dodání amerických stíhaček bude Slovensko opravovat MiGy, nebo zda o ochranu svého vzdušného prostoru požádá některou ze sousedních zemí. Slovensko dříve uzavřelo s Českou republikou smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru.

Gripeny používá například české či maďarské letectvo. Česká republika a Slovensko mají dohodu o společné ochraně vzdušného prostoru. Zatím není známé, jak nákup amerických strojů F-16 zkomplikuje uplatňování této dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám