Hlavní obsah

Češi a Slováci uctili ve Francii legionáře, kteří slíbili věrnost vznikajícímu Československu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darney

Premiéři České a Slovenské republiky Andrej Babiš a Peter Pellegrini se u památníku v Darney účastnili vzpomínkové akce, kde před sto lety 6000 legionářů přísahalo věrnost vznikajícímu Československu. Francie tehdy uznala, že Češi a Slováci mají právo na vlastní stát.

Foto: Reuters

Andrej Babiš se setkal s francouzským prezidentem Macronem.

Článek

Babiš a Pellegrini navštívili planinu u Darney na severovýchodě Francie, kde byl 30. června 1918 na francouzském území vyhlášen československý stát a kde se shromáždilo k přísaze věrnosti nové republice na 6000 legionářů.

Tehdejší francouzský prezident Raymond Poincaré tam uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát a jednotce předal jako dar od města Paříže československý prapor zhotovený podle návrhu Františka Kupky.

Pietní akt, který se konal v rámci oslav stého výročí vzniku Československa, provázelo kladení věnců u památníku připomínajícího přísahu i padlé z řad legionářů. Slavnostního ceremoniálu se oproti původnímu očekávání nezúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého zastoupila ministryně obrany Florence Parlyová.

Babiš v projevu připomněl, že přísahou v Darney vznikla oficiálně československá armáda. Ta se podle jeho slov stala symbolem československého státu v jeho počátcích, protože byla zdrojem sebevědomí. Babiš se rovněž několikrát dovolával masarykovských tradic a snahy prvního československého prezidenta zajistit pro svou zemi demokracii a pevné ukotvení v evropském prostoru. Spolu s Pellegrinim přitom poděkoval Francii za aktivní podporu vzniku Československa.

Ve dnech následujících po přísaze se příslušníci Československé střelecké brigády přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů. Na jaře 1918 vznikl v Cognaku 22. pěší pluk a později 23. pěší pluk. Obě jednotky se staly základem brigády vyhlášené v Darney, jež později bojovala ve východní Francii a přišla skoro o 1200 mužů.

Čeští a slovenští dobrovolníci bojovali ve Francii už v roce 1915, kdy do bojů v rámci Cizinecké legie zasáhla československá rota Nazdar, ta se účastnila vítězných bojů u Arrasu, při nichž utrpěla velké ztráty a musela být rozpuštěna

Reklama

Výběr článků

Načítám