Hlavní obsah

Ve Skotsku se roztéká asfalt, v Řecku vylidnila pláže zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow/Atény

Skotsko zažilo ve čtvrtek nejteplejší červnový den v novodobé historii. Když vystoupila v Glasgow teplota na 32 stupňů Celsia, byl to nejen nejteplejší letošní den, ale padl i teplotní rekord. Závidět mohou v Řecku, kde kvůli chladu zejí pláže prázdnotou a lepší to nebude ani první červencový týden.

Foto: Windy.com

Teplotní mapa nad Evropou ze čtvrteční 15. hodiny

Článek

Rekordně teplá byla už středa, kdy rtuť teploměru vystoupala v Avienmoru na 31 stupňů Celsia. Teploty se přiblížily dokonce rekordu z roku 1893, kdy v Ochertyre naměřili 32,2 stupně.

Teploty ve Skotsku jsou tak vysoké, že byla omezena rychlost na železnici ve středu země kvůli nebezpečí vyboulení kolejí, jež se teplem roztahují. Místy byl počet spojů snížen na dva až jeden za hodinu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britové si užívají horak

Taje asfalt na silnicích v Aberdeenshire, Moray a Fife. Roztekla se také izolace na střeše glasgowského centra pro vědu. Jeho představitelka Sharon Lyonsová uvedla pro BBC: „Jak si Skotsko užívá veder, vodovzdorná membrána naší střechy se roztekla. Až se vrátíme k typickému glasgowskému chladnějšímu klimatu, vyčistíme to.“

Vedro také komplikuje hašení požáru vřesoviště Saddleworth, které hoří od víkendu. [celá zpráva] Na pomoc hasičům už byla vyslána armáda.

Deště, chlad a záplavy v Řecku

Naopak v Řecku, kam v tuto dobu obvykle míří turisté včetně těch britských užívat si horké léto, zasáhla vlna chladného a deštivého počasí. Podle agentury Reuters zejí nyní prázdnotou mnohá pobřeží přímořských letovisek, která bičují silné větry, lijáky a mnohdy jsou postižena i náhlými lokálními záplavami. Teplota navíc jen vzácně stoupá na 23 stupňů Celsia, což může sice seveřanům stačit, místní ale nosí svetry.

Nečekané nepříznivé počasí proměnilo i ulice některých měst v řeky, když už přibývající vodu nestačila odvádět kanalizace, která je v toto ročním období většinou vyschlá a zanesená prachem. Zaplaveny byly i mnohé přízemní a sklepní byty.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Záplavy v řecké Magule

„K tomu, abychom byli zaplaveni, stačilo pět minut,” řekla obyvatelka vesnice Magula ležící 24 kilometrů západně od Atén. „Jakmile jsme viděli, jak se blíží bahnitá voda, hned jsme se dali na útěk,” dodala její 63letá sousedka Eleni Rigosová. Vyplavená letoviska jsou i na poloostrově Chalkidiki na severu země.

Místní meteorologové varují, že situace se podle všeho nezmění ani v prvním prázdninovém týdnu, kdy davy turistů, zejména rodiny s dětmi, začínají brát oblíbená přímořská letoviska útokem. „Ne, léto ještě nezačíná, alespoň ne v prvním červencovém týdnu,” uvedla meteoroložka Christina Suziová řecké televizi Skai.

Reklama

Výběr článků

Načítám