Hlavní obsah

Migranty z lodi Lifeline si rozdělí celkem devět zemí

– Valletta

Počet evropských zemí, které si mezi sebe rozdělí uprchlíky z paluby lodi Lifeline, u nichž se prokáže právo na azyl, se rozšířil na devět - naposledy se přidalo Norsko. Na Twitteru o tom informoval maltský premiér Joseph Muscat, jehož vláda povolila lodi německé nevládní organizace na Maltě ve středu večer přistát. Místní úřady plavidlo zabavily a kapitána vyšetřují.

Foto: Hermine Poschmann, ČTK/AP

Loď Lifeline s 234 migranty na palubě.

Článek

Vedle Norska uprchlíky s právem na azyl přijme Malta, Francie, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Irsko, Nizozemsko a Belgie.

Ve čtvrtek ráno začala registrace migrantů, kteří pak mohou podat žádost o azyl. Pokud jeho podmínkám nevyhoví, budou deportováni do země původu. Maltská vláda informovala, že tři děti a tři dospělí byli převezeni do vládní nemocnice.

Malta vyšetřuje, zda kapitán lodi Claus-Peter Reisch porušil zákon, když nedbal pokynů, aby 234 zachráněných migrantů přenechal libyjské pobřežní stráži. Za překročení zákona to považují Itálie a Francie. Německá nevládní organizace Lifeline kapitána a posádku hájí a tvrdí, že se vždy „striktně drželi mezinárodního práva“.

Itálie v tom zůstala sama

„Itálie musela v minulých letech migrační krizi řešit sama. Je jasné, že se s takovou zátěží nemůže vypořádat sama,“ řekla ve čtvrtek na tiskové konferenci v Berlíně mluvčí Lifelinu. „Na Německo padá původní odpovědnost, protože problém zanedbalo,“ dodala. Obvinění, že kapitán porušil zákon, organizace považuje za šokující.

O přijetí migrantů z lodi Lifeline se dohadovaly středomořské země skoro týden, přijmout je předtím odmítla Itálie, kam měla loď plující zřejmě pod nizozemskou vlajkou namířeno. Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini, který slíbil zastavit masový příliv migrantů do Itálie, opakovaně prohlašuje, že jeho země nebude přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Podle něj nahrávají pašerákům.

Humanitární organizace a právní odborníci vznášejí pochyby, zda Libye sužovaná válkou dokáže účinně provádět pátrací a záchranné operace podél svého pobřeží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám