Hlavní obsah

V Německu řeší první případ plánování útoku biologickou bombou

– Berlín

Devětadvacetiletý Tunisan Saífalláh H. zadržený minulý týden v Kolíně nad Rýnem plánoval útok biologickou bombou, prohlásil šéf Spolkového kriminálního úřadu Holger Münch v rozhovoru pro vysílání rádia RBB-Inforadio. Svá slova opírá o první výsledky vyšetřování. V Německu je to první případ tohoto druhu, dodal.

Foto: Henning Kaiser, ČTK/AP

Němečtí policisté prohledali panelák, kde muž s rodinou bydlel.

Článek

„Na tento čin už tam byla zcela konkrétní příprava,“ uvedl Münch a dodal: „Na internetu jsou návody, jak něco takového udělat, také od islamistických organizací. Podle nich se tento člověk také řídil.“

Vyšetřovatelé zatím nevědí, kde chtěl Saífalláh H. zaútočit a zda měl nějaké komplice. „Zatím neznáme jeho konkrétní cíl, tedy místo útoku. Otázkou také je jeho napojení na případné komplice,“ řekl Münch. Muž je v současné době ve vazbě.

Suroviny platil z dávek

Na stopu Tunisana přišly německé bezpečnostní složky díky tipu ze zahraničí. Muž byl podezřelý kvůli objednávkám chemikálií, k nimž je zapotřebí speciálního povolení. Ze surovin se totiž dala vyrobit bomba. Objednávky surovin platil Saífalláh H. ze sociálních dávek, napsal německý deník Bild.

Během prohlídky nalezla policie u Tunisana kromě chemikálií také asi 1000 semen rostliny, z níž se dá získat jedovatý ricin. Nejnovější informace vyšetřovatelů navíc hovoří o tom, že těchto semen zřejmě objednal ještě daleko víc.

Do Německa dorazil Tunisan podle deníku Rheinische Post v listopadu 2016. Policie zadržela i jeho manželku a šest dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám