Hlavní obsah

Ve Francii zabránili dvěma atentátům, terčem byl i swingers klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bezpečnostní složky ve Francii zabránily v posledních týdnech dvěma teroristickým útokům. Cílem jednoho měl být swingers klub, kde se scházejí lidé, kteří si chtějí splnit své sexuální fantazie a druhý se měl odehrát na homosexuály, napsala agentura AFP. Zadrženi byli celkem tři podezřelí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Třináctého května bylo nalezeno u muže improvizované výbušné zařízení a ten se přiznal, že ho chtěl použít při útoku na swingers klub,“ řekl agentuře AFP o jednom ze zadržených nejmenovaný zdroj z řad vyšetřovatelů. Podezřelý muž, který se narodil v roce 1980 ve Francii, byl podle něj „radikalizovaný“. Policie ho zadržela v Châteauroux ve střední Francii.

Na homosexuály chtěli útočit dva muži ve věku 21 a 22 let. Ani jeden ze těchto dvou zadržených přitom nebyl úřadům znám, nezapojil se do bojů v Sýrii či Iráku a neradikalizoval se ani ve vězení, jako mnoho jiných islamistů.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů. Od počátku roku 2015 při nich na francouzském území zahynulo 246 lidí. Letošní dva útoky - březnový v Carcassonne a Trébes a květnový v Paříži - si vyžádaly celkem pět obětí. Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v listopadu 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí.

Podle agentury AFP se od počátku roku podařilo zpravodajským službám změřit pět útoků. Premiér Édouard Philippe v březnu řekl, že od ledna 2015 zpravodajci zhatili 51 atentátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám