Hlavní obsah

Extrémně rušná noc, u břehů Itálie bylo zachráněno přes 600 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušnou noc mají za sebou záchranáři se Středozemního moře. Během šesti operací zachránily lodě v noci na neděli u Itálie 629 migrantů, kteří se snažili dostat do z Afriky do Evropy, napsala agentura DPA s odvoláním na informace organizace Lékaři bez hranic. Na lodích bylo i 123 mladistvých bez doprovodu, 11 dětí a sedm těhotných žen.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejkomplikovanější byla záchrana lidí ze dvou nafukovacích člunů, z nichž se jedna potopila a 40 lidí skončilo v noci ve vlnách Středozemního moře. Po záchraně 229 lidí vzala těchto 40 lidí loď Aquarius, kterou provozují Lékaři bez hranic a humanitární organizace SOS Méditerranée.

Vysoké počty nově příchozích migrantů prověří novou italskou vládu premiéra Giuseppe Conteho, v níž zasedli zástupci euroskeptické a protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Šéf Ligy Matteo Salvini, který zastává ostře protiimigrační postoje, totiž zasedl v čele ministerstva vnitra.

„Jsem teprve sedm dní v úřadu a pracuji na tom, abych čísla příchozích migrantů snížil a zvýšil počet vyhoštěných. Chceme snížit náklady na přijímání takzvaných migrantů a zkrátit čas jejich pobytu. Chceme do toho zapojit i evropské a mezinárodní zástupce, kteří dosud nechávali Itálii osamocenou,” uvedl Salvini v sobotu na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám