Hlavní obsah

Kotleba oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Předseda Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba chce kandidovat na post slovenského prezidenta. Oznámil to ve čtvrtek v sídle své strany v Banské Bystrici. Kotleba chce podle vlastních slov nabídnout jiný styl politiky i jiné hodnoty, než které symbolizuje současná hlava státu Andrej Kiska.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Kotleba na mítinku DSSS v Ústí nad Labem (archivní foto)

Článek

„Nebylo lehké akceptovat rozhodnutí strany, která mě vyslala do boje o prezidentský palác. Cítím však odpovědnost vůči příštím generacím a bez přehánění cítím i stupňující se podporu ze strany občanů,“ řekl Kotleba, který je v současnosti poslancem slovenského parlamentu.

„Jsem přesvědčen, že naším úkolem není hledat výmluvy a způsoby, jak se to nedá, ale dát ze sebe maximum a plné nasazení, aby Slovensko bylo lepší,“ dodal předseda LSNS.

Strana začíná se sběrem podpisů na podporu Kotlebovy kandidatury. Potřeba je 15tisíc podpisů občanů nebo 15 podpisů poslanců. LSNS disponuje 14 zákonodárci na základě toho, že v posledních volbách získala osm procent hlasů.

Za vystoupení z NATO

„Můj program bude postavený na stejných pilířích jako program naší strany. Na národním, křesťanském a sociálním pilíři. Budu jasným a silným hlasem za vystoupení Slovenska ze Severoatlantické aliance, jasným a silným hlasem proti válce s Ruskou federací, která se tu bohužel intenzivně připravuje,“ zdůraznil Kotleba.

Přímé prezidentské volby se na Slovensku budou konat na jaře příštího roku. Současná hlava státu Andrej Kiska už dříve oznámil, že se o druhé funkční období nebude ucházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám