Hlavní obsah

Let MH17 sestřelil nad Ukrajinou ruský raketový systém, tvrdí vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Raketový systém použitý při sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou v roce 2014 byl součástí ruských ozbrojených sil, uvedl mezinárodní tým vyšetřovatelů. Podle agentury Reuters dospěli k závěru, že odpalovací zařízení bylo součástí 53. protivzdušné brigády. Rusko popírá, že by se na zkáze letounu společnosti Malaysia Airlines jakkoli podílelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé u trosek zříceného letounu MH-17 (záběry z října 2014)Video: Reuters

 
Článek

Mezinárodní vyšetřovací komise, pověřená nizozemskými úřady a spolupracující se zahraničními experty, dospěla k závěru, že letoun MH17 byl sestřelen protiletadlovým raketovým systémem Buk dopraveným z Ruska. [celá zpráva]

K odpálení rakety došlo u Snižného na území ovládaném proruskými separatisty. Použitý komplet pak byl po sestřelení letadla odvezen zpět do Ruska. "Všechna vozidla v konvoji převážejícím raketu byla součástí ruských ozbrojených sil," řekl šéf kriminální služby nizozemské policie Wilbert Paulissen.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že odpalovací zařízení patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany. Experti vycházeli z analýzy videí, která měli k dispozici. Výsledky analýzy zveřejnili už dříve nezávislí novináři. [celá zpráva]

Podle Paulissena má 53. brigáda stálou základnu v Kursku, který leží 120 kilometrů od ukrajinských hranic.

Kritika Ukrajiny

Ředitel nizozemského bezpečnostního úřadu zároveň uvedl, že ukrajinské úřady pochybily, když neuzavřely celý vzdušný prostor nad oblastí konfliktu, ne jen nižší letové hladiny.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nizozemský vyšetřovatel předvádí zbytek střely raketového systému BUK.

Rusko podíl odmítá

To, že byl stroj zasažen raketou odpálenou z protiletadlového systému 9K37 Buk, oznámil Nizozemský bezpečnostní úřad odpovědný za leteckou bezpečnost už 13. října 2015.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Animace sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou

Prokurátor Fred Westerbeke řekl, že vyšetřování se dostalo do závěrečné fáze: "Získali jsme mnoho důkazů, ale obvinění ještě není připraveno." Podle dřívější dohody států, které se na vyšetřování podílejí, bude o vině podezřelých osob rozhodovat nizozemský soud.

Na zprávu vyšetřovatelů reagovalo "ministerstvo obrany" samozvané Doněcké lidové republiky. Náměstek ministra Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že z toho, co z rakety Buk zůstalo, nelze určit její původ. „Žádná ruská výzbroj, ani baterie Buk, na Donbasu tehdy nebyla a není ani teď," dodal Basurin a zprávu mezinárodního týmu označil za provokaci.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se zřítil 17. července 2014 nedaleko vesnice Hrabove severně od města Torez v Doněcké oblasti na Ukrajině poté, co byl zasažen raketou protiletadlového raketového kompletu Buk. Zahynulo všech 298 lidí na palubě letadla.

Stroj se zřítil nad oblastí bojů na východní Ukrajině. Z jeho zničení se vzájemně obviňovala ukrajinská vláda s proruskými separatisty. Ti popírali, že by letadlo sestřelili, a že vůbec měli prostředky letadlo sestřelit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám