Hlavní obsah

Puma z druhé světové války v Drážďanech při zneškodňování vybuchla

Drážďany

Letecká bomba z dob druhé světové války, kvůli které téměř 9000 lidí muselo opustit své domovy v Drážďanech, během zneškodňování explodovala. Nikdo nebyl zraněn, uvedla agentura DPA s odvoláním na policejního mluvčího. Oblast podle listu Sächsische Zeitung zůstává uzavřena, nelze totiž podle policie vyloučit, že by mohly vybuchnout další části bomby.

Foto: Twitter

Puma v noci vybuchla.

Článek

Místo se nachází v centru města, nedaleko hlavního nádraží.

Bomba byla nalezena v úterý, ve středu policie v největší saské metropoli nařídila evakuaci. Lidé budou muset dál zůstat v dočasném ubytování a čekat, až se bomba kompletně zneškodní.

Foto: Plunert Tino, ČTK

Od úterní noci se v Drážďanech evakuuje kolem devíti tisíc lidí kvůli nálezu nevybuchlé bomby z 2. světové války.

Kolem bomby byla izolace, která zabránila šíření ohně po explozi. „Až oheň dohoří, ochladíme zbytky bomby a může začít nový pokus,” řekl podle DPA policejní mluvčí Thomas Geithner.

Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. [celá zpráva]

Policie původně plánovala, že bude bomba zneškodněna ještě v noci na středu. Průtahy v evakuaci a dodatečné rozšíření evakuační zóny ale vedly k odkladu.

Pumu zneškodňoval robot

Policie zneškodnění pumy předem označila za náročný akt s tím, že je 50procentní riziko, že trhavina exploduje. Dělníci totiž během výkopových prací zarazili roznětku hlouběji do nitra pumy, což hrozilo výbuchem při jakékoli další manipulaci.

Pyrotechnici se proto zneškodnění rozhodli provést dálkově s pomocí zařízení na vyjímání roznětky. Kolem pumy policie postavila bariéry, aby v případě výbuchu minimalizovaly škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám