Hlavní obsah

Z ruské ponorky vypálili salvu čtyř balistických raket Bulava

Moskva

Čtyři balistické rakety R-30 Bulava byly vypáleny z ruské jaderné ponorky Jurij Dolgorukij v Bílém moři. Když ruské ministerstvo obrany zveřejnilo ve středu záběry z testů, zdůraznilo, že je to poprvé, co byl takový počet střel vypálen současně z ponořené ponorky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zkušebně odpálilo z ponorky mezikontinentální balistické střelyVideo: Reuters

 
Článek

Podle ministerstva byly všechny střely odpáleny úspěšně a zasáhly cíle: „22. května strategická jaderná ponorka Jurij Dolgorukij třídy 955 Borej vypálila u určené oblasti v Bílém moři úspěšně testovací salvu balistických raket Bulava na cíle na střelnici Kura na poloostrově Kamčatka.“

„Test potvrdil bojovou připravenost strategické ponorky třídy 955 Borej i raketového systému Bulava,“ dodalo podle agentury TASS ministerstvo.

Naposled byla Bulava vypálena z ponorky Jurij Dolgorukij loni 26. června v Barentsově moři. Salva dvou raket byla vypálena z ponorky 27. září 2016.

Mezikontinentální balistická R-30 Bulava o dostřelu 10 000 km je poháněna pevným palivem a byla vyvinuta speciálně pro ponorky třídy 955 Borej. Každá z nich má na palubě 16 těchto raket s deseti hlavicemi o síle 150 kilotun.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ponorka Jurij Dolgorukij na záběru z roku 2009 u Archangelsku

Ponorka Jurij Dolgorukij, dlouhá 160 metrů o výtlaku 24 000 tun, dosahuje na hladině rychlosti 55 kilometrů za hodinu a pod ní 30, může být vyzbrojena i střelami s plochou dráhou letu a torpédy ráže 533 mm.

Rusko má zatím ve výzbroji tři ponorky třídy Borej, pět dalších je ve stavbě, přičemž vylepšený Kňaz Vladimir byl loni v listopadu spuštěn na vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám