Hlavní obsah

Slovenští poslanci odmítli předčasné volby

Bratislava

Slovenský parlament v úterý odmítl návrh na vypsání předčasných voleb, který předložila opozice po politické krizi vyvolané dosud neobjasněnou únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Předlohu nepodpořili poslanci koalice, která po rezignaci Roberta Fica z postu premiéra vytvořila novou vládu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve slovenské Národní radě zasedá 150 poslanců zvolených na čtyřleté volební období.

Článek

Opoziční strany navrhovaly uspořádat předčasné parlamentní volby letos 8. září, tedy půl druhého roku před skončením stávajícího čtyřletého volebního období. Za nové volby několikrát demonstrovaly v ulicích slovenských měst tisíce lidí.

„Vláda Petera Pellegriniho dokazuje, že není vládou změny. Robert Fico byl sesazen z pozice premiéra, ale sám nás ujistil, že nikam neodchází. Tuto vládu neřídí veřejný zájem,” řekla po hlasování sněmovny poslankyně nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Jana Kiššová, která byla jedním z navrhovatelů zákona o zkrácení stávajícího volebního období. Návrh ale neprošel.

Vypsání předčasných voleb po vypuknutí politické krize původně požadovala i nejmenší koaliční strana Most-Híd. Po březnové demisi Fica se Most-Híd ale dohodl se zbylými dvěma koaličními stranami na vytvoření nové vlády. Novým premiérem se stal místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini, v jehož kabinetu pokračuje většina ministrů předchozí vlády. Fico se následně vrátil do parlamentu jako poslanec, jímž se stal po posledních volbách v roce 2016. V době působení v čele kabinetu nemohl Fico podle ústavy mandát poslance vykonávat.

Po vraždě Kuciaka výrazněji klesla obliba Směru-SD, který ale zůstal nejpopulárnější politickou stranou v zemi. Propadu Směru-SD podle průzkumů veřejného mínění opoziční parlamentní strany nevyužily.

Reklama

Výběr článků

Načítám