Hlavní obsah

Maďarské gripeny zasahovaly kvůli boeingu, který se nehlásil

Právo, ivi

Dvě maďarské stíhačky JAS-39 Gripen vystartovaly v sobotu vstříc norskému Boeingu 787 Dreamliner, který se po vstupu do maďarského vzdušného prostoru neohlásil. Agentura MTI informovala, že letadlo společnosti Norwegian letělo ze Singapuru do Londýna.

Foto: MTI

Maďarské stroje JAS-39 Gripen

Článek

Boeing se nehlásil ani nad územím Rumunska. Kontakt s posádkou dokázali navázat až piloti maďarských gripenů nad maďarským územím.

„Piloti navázali vizuální kontakt, vykonali identifikaci, poté piloti dopravního letadla navázali spojení s piloty gripenů i s řízením letového provozu. Gripeny pak boeing doprovázely, než opustil maďarský vzdušní prostor,“ konstatovala agentura MTI.

Maďarské ministerstvo obrany oznámilo, že poté se oba gripeny vrátily na základnu u města Kecskemét. Poplach vyhlásil integrovaný systém obrany vzdušného prostoru Severoatlantické aliance, do něhož jsou maďarské gripeny zapojeny.

Začátkem května vzlétly maďarské gripeny kvůli malému civilnímu letadlu, které nenavázalo spojení s řízením letového provozu. Stíhačky doprovázely letadlo až do jeho přistání ve městě Nyíregyháza na severovýchodě země. Letadlo typu Viper startovalo z letiště Riesa-Göhlis asi 50 kilometrů od Drážďan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám