Hlavní obsah

Oboustranná palba na Donbasu si vyžádala další oběti a zraněné, zahynula i celá rodina

Kyjev/Doněck

Sílící ostřelování z těžkých zbraní si v pátek na východě Ukrajiny mimo jiné vyžádalo životy tříčlenné rodiny. Na obec Trojicke dopadlo 15 granátů. Ukrajinské armádě se podařilo zabít jednoho ze separatistických velitelů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník luhanských separatistů na tanku

Článek

„Strašlivé hoře ve vsi Trojicke: ostřelovali domy místních obyvatel a zabili 13letého chlapce a jeho otce, těžce zranili matku,” uvedl šéf místních úřadů Pavlo Žebrivskyj. Později dodal, že zraněná 36letá žena ráno zemřela v nemocnici.

Popsal i poslední noc rodiny: „V noci začalo ostřelování a všichni se schovali ve sklepě, kde seděli dlouhé hodiny. Když si mysleli, že nebezpečí pominulo, vyšli ven a v tom nečekaně přiletěl poslední granát,” vylíčil okolnosti neštěstí, které ukrajinská policie vyšetřuje jako teroristický čin. Zabitému muži bylo 39 let, dodalo policejní komuniké.

Podle armádního velení přestřelky mezi vojáky a separatisty pokračovaly v uplynulých 24 hodinách po celé linii fronty v Donbasu, sedm vojáků bylo zraněno. Vojáci podle armádní rozvědky prý naopak zabili šest „okupantů” a jednoho zranili.

Zabitý velitel 

Mezi mrtvými bojujícími v průmyslové zóně u Avdijivky je velitel „mezinárodní brigády” Pjatnaška Oleg Mamijev pocházející ze Severní Osetije, kde bude pohřben, uvedl internetový list Gazeta.ru, Na sobotu byl vyhlášen v samozvané Doněcké lidové republice kvůli jeho smrti smutek.

Separatistická tisková agentura DNR News také uvedla, že při ukrajinském ostřelování byli před čtvrteční půlnocí zraněni dva pracovníci rozhlasové a televizní stanice VGTRK, kteří natáčeli reportáž u Kruté Balky pod Jasinovatou. Novinář Alexandr Sladov zraněn nebyl.

Další tři civilisté byli zraněni u Horlivky, kam také dopadaly granáty vypálené ukrajinskou stranou.

Vedení luhanských separatistů upozornilo, že ukrajinská armáda přesouvá zbraně blíže k frontové linii do oblasti Bělovodsku a Lysyčansku. Má jít o tři tanky, dva raketomety typu Grad a dva systémy protiletecké obrany ZU-23, řekl náčelník Lidové milice samozvané Luhanské lidové republiky Michail Filoponěnko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám