Hlavní obsah

V Brémách prověří 18 000 žádostí azyl, 1200 jich bylo údajně uděleno neoprávněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brémy

Na 18 000 kladně vyřízených žádostí o azyl plánuje prověřit německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Oznámila to v pátek ředitelka úřadu Jutta Cordtová v reakci na skandál kolem korupce na pobočce v Brémách. Tamní vedoucí údajně zajistila neoprávněné udělení azylu zhruba 1200 žadatelů. Podle časopisu Spiegel získali neprávem azyl i trestané osoby a lidé podezřelí z napojení na teroristy.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně (ilustrační foto)

Článek

Vedení úřadu chce prověřit všechny kladně vyřízené žádosti v brémské pobočce od roku 2000. Celý proces by měl trvat tři měsíce a podílet se na něm podle Cordtové bude 70 zaměstnanců BAMF.

V dubnu vyšlo najevo, že bývalá vedoucí pobočky migračního úřadu v Brémách v letech 2013 až 2016 udělila azyl neoprávněně nejméně 1200 žadatelů, aniž by tito žadatelé splnili podmínky. Ve většině případů šlo podle státního zastupitelství o Kurdy, kteří se vydávali za jezídy. Kromě vedoucí policie obvinila z korupce ještě dalších pět osob včetně tlumočníka a advokátů. [celá zpráva]

V souvislosti s aférou podle Cordtové úřad do konce minulého týdne prověřil již 4400 žádostí o azyl vyřízených od roku 2013, z toho 30 procent v Brémách. Z těch brémských pak musel BAMF 40 procent zrušit. Z rozhodnutí v jiných městech to přitom bylo v průměru jen 5,8 procenta.

Podle časopisu Spiegel využili možnosti získat na brémské pobočce azyl za úplatu i lidé, které německé úřady považují za nebezpečné. Kladně vyřídil BAMF například i žádost člověka, který spáchal několik závažných trestných činů a měl za sebou pobyt ve vězení. U několika dalších žadatelů se brémská pobočka nezabývala možným napojením na Islámský stát. Podle Spiegelu, který hovořil s jedním z azylantů, stálo kladné vyřízení žádosti v Brémách 1000 eur (25 600 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám