Hlavní obsah

Hádky s Trumpem musíme ustát, vztahy s USA jsou důležité, prohlásila Merkelová

– Berlín

Vztahy se Spojenými státy jsou důležité a musejí přestát i názorové rozdíly, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová během středečního projevu v parlamentu. Zopakovala také, že Evropa musí převzít větší zodpovědnost za svou budoucnost.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Navzdory všem obtížím jsou vztahy se Spojenými státy nadále nesmírně důležité,“ prohlásila kancléřka. Německo se s USA rozchází v názoru na dohodu o íránském programu. Tu se rozhodl americký prezident Donald Trump vypovědět. Podle Merkelové to bylo chybné rozhodnutí.

Dohoda není ideální, ale připravovala se roky a Írán ji dodržuje, je přesvědčena Merkelová. Kancléřka se domnívá, že se s Teheránem musí nadále jednat. „Otázka je, jestli se nám bude lépe jednat, když dohodu vypovíme, nebo když zůstane v platnosti,” řekla. Je přesvědčena o druhé možnosti. „Věřím, že můžeme spolu lépe komunikovat, pokud dohodu nevypovíme,“ dodala.

Kancléřka v projevu zdůraznila, že „Evropa musí vzít svůj osud více do vlastních rukou, než tomu bylo dosud“. „Situace se před prahem našeho domu zhoršila. Události kolem nás nám ukazují, že země sama nemůže zaručit bezpečnost. Naše bezpečnost závisí na našich sousedech,” uvedla Merkelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám