Hlavní obsah

Kiska má zítra oznámit, zda bude znovu kandidovat. Fico na něj hned zaútočil

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska má v úterý oznámit, zda v příštím roce bude opět kandidovat na funkci hlavy státu. Expremiér a předseda vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, který proti Kiskovi kandidoval v minulých volbách a neuspěl, v pondělí hlavu státu obvinil z neférového boje v roce 2014.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska.

Článek

Kiska před čtyřmi lety ve druhém kole získal 60 procent hlasů a Fico 40 procent.

Prezidentská kancelář v pondělí oznámila, že Kiska v úterý vystoupí s prohlášením, Fico na to hned zareagoval vystoupením, v němž Kisku nařkl, že v minulé kampani použil mnohem vyšší částku, než dovoluje zákon.

„Pokud se všechno potvrdí, nemá právo být prezidentem Slovenské republiky, protože lhal,“ řekl Fico na adresu prezidenta. „V roce 2014 jsem respektoval výsledky prezidentských voleb, protože jsem vycházel z předpokladu, že volby proběhly v duchu fair play,“ dodal Fico.

Kancelář prezidenta: Fico se nepoučil

„Poslanec Fico se nepoučil ze svého pádu. Osobní útoky jsou maximum, co ještě dovede dělat,“ reagoval prezidentův mluvčí Roman Krpelan.

Podle předsedy Směru financoval Kiska svou kampaň přes firmu KTAG, v níž byl spolumajitelem. Podle informací ve slovenských médiích zahrnula firma KTAG do svých výdajů částku 136 tisíc eur (3,54 miliónu korun), které byly použity v Kiskově kampani, čímž si snížila daně z příjmu. Jednalo se o tisk a lepení plakátů, poradenské a marketingové služby. Touto sumou měl Kiska překročit povolený limit pro kampaň. Ten byl pro první kolo zhruba 130 000 eur, pro druhé kolo dvojnásobek.

„Informace jsou mimořádně závažné a diskvalifikují prezidenta na výkon jeho funkce,“ dodal Fico.

Firma penále zaplatila

Slovenská generální prokuratura nařídila policii obnovit vyšetřování případu krácení daně firmy KTAG. Daňový úřad neuznal firmě KTAG náklady vynaložené na Kiskovu kampaň v roce 2014 a dodatečně vyměřil společnosti daň. Zároveň podal na firmu trestní oznámení pro podezření z krácení daně o 27 tisíc eur (přibližně 700 tisíc korun).

Firma KTAG projevila účinnou lítost a daň i penále zaplatila. Policie vyšetřování vzápětí ukončila s tím, že trestnost činu zanikla. Slovenský zákon totiž umožňuje dodatečně zaplatit daň během policejního vyšetřování.

Generální prokuratura navzdory tomu případ znovu otevřela, když zastavení trestního stíhání označila za nezákonné a předčasné. „Skutkový stav trestní věci nebyl dostatečně objasněn v rozsahu nevyhnutelném k rozhodnutí o zastavení trestního stíhání,“ odůvodnila tento krok prokuratura.

Reklama

Výběr článků

Načítám