Hlavní obsah

Zemřete, utahovala si z pacientky operátorka tísňové linky. Připravila ji tím o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francii pobouřil případ smrti dívky ze Štrasburku, která podle všeho zemřela jen kvůli ledabylosti operátorky tísňové linky. Ta si z dvaadvacetileté Naomi Musengové utahovala ve chvíli, kdy si stěžovala na nesnesitelnou bolest a žádala o pomoc. Operátorka ale pomoc nevyslala a zavěsila. Záznam hovoru se dostal na veřejnost a vyvolal pobouření. Informoval o tom list Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Dispečink francouzské záchranky. Ilustrační foto

Článek

„Zemřu,“ říká mladá žena slabým hlasem operátorce do telefonu, ta jí ale odvětila, že „jednoho dne rozhodně zemře“. „Pokud mi neřeknete, co vám je, zavěsím,“ dodala. Musengová odpověděla, že má silné bolesti, zaměstnankyně záchranné služby ale telefon stejně zavěsila. Na záznamu hovoru je slyšet také to, jak operátorka tísňové linky o Musengové s někým vtipkuje.

Dívka se sice pomoci dočkala poté, co zavolala službu výjezdu lékařů do domácností, čekala však pět hodin, a když se konečně dostala do nemocnice, bylo pozdě. Přes veškerou snahu nemocničního personálu zemřela na jednotce intenzivní péče. Zemřela na infarkt.

K incidentu došlo již v prosinci loňského roku. Média ale na případ až tento týden upozornili příbuzní zemřelé dívky, a to poté, co se k nim dostal záznam telefonátu. Operátorka byla suspendována a k případu už se vyjádřila i ministryně zdravotnictví Agnés Buzynová. Uvedla, že plně stojí za rodinou oběti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám