Hlavní obsah

Kaczyňského střeží jako oko v hlavě. A za velké peníze

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Jaroslaw Kaczyňski (69), nejvlivnější polský politik a lídr vládního Práva a spravedlnosti (PiS), se dlouhodobě obává o život. Hlavně po 10. dubnu 2010, kdy v letecké katastrofě ve Smolensku zahynul jeho bratr-dvojče a tehdejší polský prezident Lech Kaczyňski s celým 95členným doprovodem.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski

Článek

I když vyšetřovací komise dospěly k závěru, že letecké neštěstí zavinily hlavně špatné počasí a závažné chyby posádky, Kaczyňski i PiS celých osm let umanutě opakují, že šlo o atentát na tehdejší hlavu státu. „Když někdo zavraždil jednoho Kaczyňského, jistě bude usilovat o zabití i druhého,“ hlásá jedna ze spikleneckých teorií PiS.

Nevíme ani hodiny, nepochybuje mluvčí

„Chránili jsme a budeme i nadále chránit našeho předsedu, protože není známo dne ani týdne, který si možný atentátník vybere,“ ujistila mluvčí PiS Beata Mazureková. I přesto, že Kaczyňski je formálně pouze běžným poslancem Sejmu bez jakýchkoliv vládních či parlamentních funkcí, ve skutečnosti je nejmocnější figurou v zemi, která má rozhodující slovo v zásadních otázkách.

Místo toho, aby honili zločince, hlídkují policisté v jednom kuse kolem plotu, střeží dům a jeho kocoura
Gazeta Wyborcza

Od dubna 2010 se stal nejstřeženějším polským politikem, od kterého se soukromá bezpečnostní agentura GROM Group nehne ve dne v noci ani na krok. Nedělá to samozřejmě zadarmo. „Jen loni její služby přišly daňové poplatníky na více než 1,6 miliónu zlotých (asi 10 miliónů korun) a od roku 2010 je to celkově okolo 10 miliónů zlotých (61 miliónů korun),“ upozornil deník Rzeczpospolita.

Kolik vlastně stojí jeho strach?

Úhrnné výdaje na ochranu Kaczyňského jsou ale ještě podstatně vyšší. Jeho dům ve varšavské čtvrti Żoliborz, který lídr PiS zdědil po rodičích a v němž žije sám, střeží nepřetržitě 24 hodin elitní policisté. „Místo toho, aby honili zločince, hlídkují v jednom kuse kolem plotu, střeží dům a jeho kocoura, který si zvykl dívat se na ně z okna, a aby se neunudili k smrti, zabavují se hrami v mobilech,“ vylíčila Gazeta Wyborcza.

Tisíce policistů navíc hlídají Kaczyňského pravidelně každého desátého v měsíci – to se konají pravidelná shromáždění PiS před prezidentským palácem

na Krakovském předměstí ve Varšavě, jež jsou věnovaná smolenské tragédii.

Dosud měla tato kontroverzní akce 96 repríz. „Jen od ledna do července 2017 stála tato ochrana polské daňové poplatníky téměř 2,8 miliónu zlotých a celkově za uplynulých osm let minimálně dalších 14 miliónů zlotých (téměř 86 miliónů korun),“ shrnul portál Natemat.pl v článku Kolik stál Poláky Kaczyňského strach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám