Hlavní obsah

Terorista z Paříže dostal v Bruselu 20 let, na úprku chtěl vraždit policisty

Brusel
Aktualizováno

Belgický soud v pondělí uznal Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z teroristických útoků v Paříži, vinným z pokusu o vraždu policistů při razii v roce 2016 v Bruselu. Poslal ho na dvacet let do vězení. Z podílu na teroristických útocích v Paříži v roce 2015 by se měl Francouz marockého původu u francouzského soudu zodpovídat až v roce 2020.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry ze zadržení Abdeslama v Bruselu v roce 2016Video: Reuters

 
Článek

Verdikt se týká bruselské razie z března 2016, při níž policisté hledali muže spojovaného s pařížskými útoky, jež se staly o čtyři měsíce dříve. Abdeslama soud uznal vinným z pokusu o vraždu „s teroristickým charakterem” a nedovoleného držení střelných zbraní.

Soudkyně odmítla žádost Abdeslamova obhájce, podle kterého měl být jeho klient obžaloby zproštěn kvůli procesním nedostatkům. Ve snaze dosáhnout nižšího trestu pro svého klienta Abdeslamův čin označoval také za „spontánní” kriminální čin ve snaze uniknout policii a odmítal spojitost s terorismem.

Obojí soudkyně odmítla. Uvedla, že se spojitost s terorismem podařilo jasně prokázat. Uložením nejvyššího možného trestu dvaceti let za mřížemi vyhověla žádosti státního zastupitelství.

U přísně střeženého soudu nevypovídal

Abdeslam odmítal u belgického soudu vypovídat. Na počátku procesu pouze prohlásil, že se bude hájit mlčením. Ani v pondělí na vynesení rozsudku z francouzské vazby nedorazil.

Do soudní síně se nedostavil ani další obžalovaný Sofiane Ayari, kterého soud rovněž uznal vinným. Navzdory jejich nepřítomnosti panují u soudu přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Za přísných bezpečnostních opatření se konal v pondělí v Bruselu soud se Salahem Abdeslamem

Abdeslam podle vyšetřovatelů uprchl do Belgie po pařížských útocích a policii se ho podařilo vypátrat po několika měsících. Po neúspěšném pokusu o jeho zadržení 15. března 2016 na předměstí Forest, při němž došlo ke zmíněné střelbě, se ho podařilo zajistit o pár dní později v bruselské čtvrti Molenbeek.

Reklama

Výběr článků

Načítám