Hlavní obsah

OLAF zahájil na základě práce Kuciaka vyšetřování na Slovensku

Bratislava

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) začal s vyšetřováním možného zneužívání evropských zemědělských fondů na Slovensku. Vyšetřování souvisí s informacemi, které se na světlo dostaly díky práci zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Informaci serveru Politico.eu v úterý potvrdilo tiskové oddělení úřadu. Mluvčí Evropské komise vývoj nechtěli komentovat právě s odkazem na šetření, které nyní OLAF provádí.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

„Obecně mohu jen říci, že ke zneužívání evropských fondů je naše tolerance nulová,” poznamenala mluvčí komise Natasha Bertaudová.

Předběžné řízení zahájil úřad na konci března. Skoro měsíc tedy OLAF hodnotil dostupné informace a obvinění s cílem zjistit, zda byly splněny podmínky pro spuštění vyšetřování v souladu s jeho mandátem.

Nesrovnalostmi při čerpání zemědělských dotací EU na Slovensku se zabýval novinář Ján Kuciak, kterého v únoru spolu s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou zavraždili v obci Veľká Mača u Galanty. [celá zpráva]

Mezinárodní tým

Kuciak se zabýval mimo jiné činností italské mafie na východním Slovensku a jejími vazbami na vrcholné slovenské politiky. Jeho smrt spustila na Slovensku politickou krizi, která mimo jiné vedla k odchodu premiéra Roberta Fica. [celá zpráva] Slovenský generální prokurátor tento týden oznámil, že bude Kuciakovu vraždu vyšetřovat mezinárodní tým. [celá zpráva]

Ve čtvrtek přijali ve Štrasburku europoslanci rezoluci, v níž odsoudili únorovou vraždu Kuciaka a jeho partnerky. V dokumentu rovněž vyzvali Slovensko k maximálnímu úsilí o nezávislé vyšetření této tragické události, na němž by se měl podle nich podílet Europol. Vyzvali též Evropskou komisi, aby připravila legislativu na ochranu novinářů v Evropě.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

O tom, že zemědělské dotace se na Slovensku nečerpají vždy v souladu se zákonem, jsou přesvědčeny i tamní úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám