Hlavní obsah

Francouzský soud přejmenoval dítě. Jméno Džihád není v jeho zájmu, rozhodl

– Toulouse

Zájmem dítěte zdůvodnil soud v jihofrancouzském Toulouse své rozhodnutí změnit dítěti jméno, které mu vybrali jeho rodiče. Chlapec, který se narodil loni v srpnu, se měl na přání otce a matky jmenovat Jihad (Džihád). Na základě rozhodnutí soudu bude mít ale v úředních dokumentech zapsané jméno Jahid (Džáhid), informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovo džihád v arabštině znamená „úsilí”, „snahu” či „boj”, na Západě je ale většinou vnímáno jako pojem označující „svatou válku”, jejímž cílem je bránit, propagovat nebo šířit islám.

I když rodiče budou moci chlapci dál říkat Jihad, soud se "v zájmu dítěte" rozhodl prohodit samohlásky a změnit jméno na Jahid, které bude zanesené v úředních dokumentech. Arabské jméno „Džáhid” přitom vychází ze stejného kořene a dá se přeložit jako „bojovník” (ne nutně ve smyslu válečném, spíše označuje toho, kdo nevzdává své úsilí).

Na jméno, které chlapci rodiče vybrali, prokuraturu upozornila radnice v Toulouse. Podle AFP se jméno rozhodla nahlásit zřejmě v souvislosti s islamistickými teroristickými útoky a džihádismem posledních let.

Loni v listopadu francouzské úřady zasáhly, když se rodiče v Nice svého novorozeného chlapce snažili pojmenovat Mohamed Merah, tedy stejně, jako se jmenoval terorista, který v roce 2012 zabil na jihozápadě Francie sedm lidí.

Od roku 1993 nemohou úřady ve Francii zakázat, aby rodiče dali dítěti křestní jméno, které si vybrali. Učinit to může pouze soud. Případy, kdy se kvůli jménu svého dítěte rodiče až k soudu dostanou, jsou podle AFP velmi vzácné.

Reklama

Výběr článků

Načítám