Hlavní obsah

Mučení a popravy. Dánského konstruktéra ponorky potápějí videa z počítače

– Kodaň

Stínání, mučení, podřezání, napichování. Tak byly pojmenovány složky v počítači a discích, které vyšetřovatelé nalezli u konstruktéra soukromé ponorky Petera Madsena, který se v Kodani před soudem zodpovídá z obvinění, že zabil novinářku Kim Wallovou a její tělo rozřezal.

Foto: Niels Hougaard, ČTK/AP

Dánský konstruktér ponorky Peter Madsen na snímku z roku 2008

Článek

Na fotografiích a filmových snímcích jsou zachyceni mučení a posléze zavraždění muži i ženy. Na jednom snímku je například žena, která dlouze umírá, když je pověšena. Mnohé záznamy líčí stětí mečem nebo sekerou či upálení. Některé filmy jsou hrané, další jsou skutečné, které natočili teroristé Islámského státu. Policisté objevili v počítači také texty oslavující násilí na ženách.

Kromě toho policie u Madsena našla složku se záznamy z kamery, kterou si Madsen natáčel své sexuální styky. Objevené materiály vykreslují Madsena jako perverzního sadistu s narcistickými a psychopatickými rysy.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novnářka Kim Wallová

Expert: O smrti novinářky lže

Ránu Madsenově obhajobě zasadila výpověď renomovaného odborníka na ponorky, poručíka dánského námořnictva Ditte Dyreborga. Ten popírá konstruktérovy výpovědi ohledně smrti novinářky Kim Wallové.

Madsen nejprve tvrdil, že mladá novinářka zemřela poté, co na ni spadl 70kilový poklop, později výpověď změnil a uvedl, že Kim Wallová zemřela na otravu oxidem uhelnatým.

Podle experta ale nemohla mladá žena zemřít ani jedním z popsaných způsobů. „Nenašli jsme žádné stopy. Madsenův scénář smrti novinářky je nepřijatelný, v podstatě nemožný,“ řekl Dyreborg.

Soud by měl objasnit, co se stalo loni v noci z 10. na 11. srpna na palubě Madsenovy ponorky Nautilus u dánského pobřeží. Žaloba viní konstruktéra z toho, že zavraždil novinářku Kim Wallovou, která o něm a jeho ponorce psala reportáž. Od chvíle, kdy mladá žena vstoupila 10. srpna na jeho ponorku, o ní nikdo nic nevěděl. [celá zpráva]

Až koncem srpna bylo nalezeno zohavené ženské tělo bez hlavy a končetin. Expertízy později prokázaly, že se jedná o ostatky novinářky. Zbytek těla nalezli potápěči až v říjnu. [celá zpráva]

Vynálezce měnil výpověď

Madsen několikrát změnil výpověď o pobytu Wallové na jeho plavidle. Nejprve tvrdil, že na ponorce byla, ale později z ní vystoupila. Pak se měla jeho ponorka rozbít, ale jemu se podařilo zachránit.

Později výpověď změnil a tvrdil, že její smrt byla nehoda, když na ni spadl 70kilový poklop. Madsen byl podle svých slov v šoku, když se rozhodl, že se těla zbaví a hodí ho do moře. Později zničil i ponorku, ale sám se zachránil díky plavidlu, které ho míjelo.

Žalobce Jakob Buch-Jepsen tuto Madsenovu verzi vyvrátil, když expertízy prokázaly, že na těle novinářky bylo 15 bodných ran. V ponorce se navíc našlo její spodní prádlo. Konstruktér nakonec tvrdil, že mladá žena zemřela na otravu oxidem uhelnatým, a přiznal, že její tělo rozřezal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám