Hlavní obsah

Rusko vyhostí stejný počet diplomatů jako Británie a její spojenci

Moskva
Aktualizováno

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Oznámil to ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„V tuto chvíli je velvyslanec USA v Rusku Jon Huntsman pozván na naše ministerstvo, kde ho můj zástupce Sergej Rjabkov seznamuje s odvetnými opatřeními vůči USA. Zahrnují vyhoštění analogického počtu diplomatů a naše rozhodnutí odvolat náš souhlas s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě,” řekl podle TASSu Lavrov

Agentura TASS uvedla, že vyhoštěno bude šedesát amerických diplomatů, protože Spojené státy kvůli otravě Skripala a jeho dcery 4. března v Salisbury vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Z Lavrovova prohlášení vyplývá, že z Ruska bude muset do týdne odejít trojice českých diplomatů.

Celkem bylo z 29 zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.

Reklama

Související články

Česko vyhostí tři ruské diplomaty

Česko vyhostí tři ruské diplomatické zástupce v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. V pondělí to na mimořádné tiskové...

Výběr článků

Načítám