Hlavní obsah

V Británii zaznamenali první případ kapavky, na kterou nezabírají antibiotika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie hlásí první případ výskytu superodolné bakterie způsobující kapavku, na níž nezabírají léky. Přesněji řečeno na ni nezabírá kombinace antibiotik, která Světová zdravotnická organizace doporučuje jako medikamenty poslední volby v případě, že jiná léčba nezabírá. Ve středu o tom s odkazem na Anglický úřad pro veřejné zdraví informoval list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Neisseria gonorrhoeae způsobující kapavku.

Článek

„Tohle je první zpráva o výskytu vysoce rezistentní bakterie Neisseria gonorrhoeae na světě, která je odolná vůči Ceftriaxonu a Azithromycinu,“ varuje ve své zprávě Anglická agentura pro veřejné zdraví.

Britské úřady už vytvořily krizový tým, který má lokalizovat možné rizikové kontakty nakaženého a pokusit se zabránit dalšímu šíření superodolné bakterie.

Pacientem je nejmenovaný Angličan, který se nakazil při pohlavním styku během cest v jižní Asii. Muž lékaře informoval, že začal pociťovat příznaky nemoci zhruba měsíc poté, co se z Asie, kde měl sex s prostitutkou, vrátil. Vypověděl také, že měl pohlavní styk i s jinou ženou ve Spojeném království.

Jasněji bude za měsíc

Anglická zdravotnická organizace již v úterý vydala varování, že by se infekce mohla dál šířit. Zda byla žena, od které se britský pacient nakazil, sama nositelem superrezistentní bakterie, nebo patogen zmutoval až v britském hostiteli, není jasné. Lékaři, kteří se snaží muži pomoci, provedli laboratorní testy a zjistili, že je bakterie citlivá na antibiotikum Spectinomycin. Pacientovi ho podali a potrvá měsíc, než bude možně laboratorně prokázat, že lék zabral.

Experti tvrdí, že superrezistentní bakterie vznikají proto, že medicína antibiotika nadužívá – lékaři je často předepisují zbytečně. To podle epidemiologů představuje pro lidstvo velkou hrozbu. Odolné kmeny bakterií ročně usmrtí na 700 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám