Hlavní obsah

Příští rok letíme na Mars, slíbil Putin

– Moskva

Rusko zahajuje sérií misí, v rámci níž se vydá k Marsu a do hlubokého vesmíru. K rudé planetě by měla státní vesmírná společnost Roskosmos vyslat nepilotované plavidlo ještě v průběhu příštího roku. To ale má být jen začátek. Na Mars se mají v brzké době vypravit i kosmonauti. Slíbil to ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Plánujeme nepilotované a později pilotované cesty do hlubokého vesmíru v rámci lunárního a programu a dobývání Marsu. Nejbližší přijde velmi brzy. Misi k Marsu plánujeme už v roce 2019,“ oznámil Putin v novém dokumentu, z něhož cituje server RT.com.

Foto: Česká astronomická společnost

Mars

V rámci lunární mise se chtějí Rusové zaměřit na póly vesmírného souputníka Země. „Naši experti se pokusí přistát (patrně na dálku, pozn. red.) poblíž pólů, protože je důvod předpokládat, že by tam mohla být voda. Budeme rovněž zkoušet technologii, jež by mohla být použita k vybudování trvalého stanoviště v roce 2023. Je výzkum, který tam musíme provést. A odtamtud můžeme zkoumat další planety a okolní vesmír,“ předeslal ruský prezident.

Zkušební přistání na jižním pólu Měsíce by chtěl Roskosmos stihnout ještě příští rok. A na lunární stanoviště by měla ve 40. nebo 50. letech tohoto století navázat plnohodnotná měsíční základna.

Reklama

Výběr článků

Načítám