Hlavní obsah

Za otravu bývalého agenta Skripala může Moskva, tvrdí premiérka Mayová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Je vysoce pravděpodobné, že za otravou bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery je Rusko, prohlásila britská premiérka Theresa Mayová v pondělním projevu před poslanci britského parlamentu. Současně oznámila, že byl předvolán ruský velvyslanec v Británii, aby vysvětlil, jak se do města Salisbury dostal nervový plyn. Obvinění vůči Moskvě označilo ruské ministerstvo zahraničí za pohádku a politickou kampaň založenou na provokacích.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Článek

„Sdílím netrpělivost této sněmovny a celé země, abychom pohnali zodpovědné před spravedlnost,” uvedla premiérka. varovala současně před unáhleností. „Musíme postupovat základě důkazů, nikoliv spekulací. Je vysoce pravděpodobné, že za útokem na pana Skripala je Rusko,“ řekla britská premiérka po zasedání Národní bezpečnostní rady. Experti podle jejích slov potvrdili, že Rusko již v minulosti tuto látku použilo a může ji stále používat.

Podle jejích slov jsou dvě možnosti, jak k útoku mohlo dojít. Buď to byl přímý zásah Ruska, nebo Moskva nad látkou „ztratila kontrolu“. Rusko musí podle Mayové věrohodně vysvětlit, jak se dostala nervová látka do Salisbury. Proto vláda předvolala k vysvětlení ruského velvyslance.

Pokud Rusko neposkytne Velké Británii věrohodné vysvětlení, bude to Londýn považovat za „nezákonné užití síly na svém území”, prohlásila Mayová. Mayová zdůraznila, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření.

Rusko: Je to pohádka

Obvinění vznesená Mayovou jsou pohádkou a politickou kampaní. V reakci to podle agentury Interfax uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Projev Mayové označila Zacharovová za cirkusové představení a vybájený příběh. „Tohle byl cirkus v britském parlamentu,” řekla mluvčí. „Závěr je očividný. Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích,” dodala.

Zacharovová poté Londýnu vzkázala, že místo vymýšlení nových pohádek by bylo dobré vysvětlil řadu předchozích podivných úmrtí, která se na území Británie stala. Jako případ zmínila otravu někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněnou smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládanou otravu ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

Bývalý ruský špión Sergej Skripal, který přešel na druhou stranu a předával informace britské MI5, byl se svou dcerou Julií minulou neděli otráven v Salisbury velmi neobvyklou látkou. Stav obou je kritický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám