Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Givenchy, oblékal monackou kněžnu i Audrey Hepburnovou

– Paříž • Aktualizováno

Módní svět přišel o jednoho z nejslavnějších návrhářů Huberta de Givenchyho, zakladatele stejnojmenné módní značky. Zemřel ve věku 91 let, uvedla agentura AFP. Oblékal nejkrásnější ženy své doby, k jeho blízkým přítelkyním patřila herečka Audrey Hepburnová. Jeho šaty milovala Jacqueline Kennedyová Onassisová nebo monacká kněžna Grace Kellyová.

Foto: Profimedia.cz

Hubert de Givenchy na snímku z minulého roku

Článek

Plným jménem Hubert James Marcel Taffin de Givenchy se narodil 20. února 1927 v Beauvais v rodině markýze. Otec si představoval, že bude mít ze syna ctihodného právníka, malý chlapec ale nejraději kreslil návrhy šatů. Vzhledem k tomu, že otec brzo zemřel, cestu ke svému snu měl volnou.

Nejprve získával zkušenosti ve slavných módních domech Balmain, Dior a Elsa Schiaparelli. V roce 1952 si založil svůj ateliér. V té době patřil mezi nejmladší módní návrháře, kteří tvořili samostatné kolekce. Tu první představil ve svém vlastním bytě a měl ohromný úspěch. Jeho kolekce měly čisté linie vyrobené z bavlněných látek, takže byly nejen krásné, ale i pohodlné.

Největší jeho obdivovatelkou a celoživotní múzou byla slavná herečka Audrey Hepburnová. Hubert de Givenchy navrhoval veškeré její filmové kostýmy, ať už to byl snímek Sabrina, Snídaně u Tiffanyho nebo My Fair Lady. I svůj první parfém věnoval právě jí.

Značka Givenchy se v roce 1981 dostala pod koncern LVMH a o 14 let později sám Hubert de Givenchy odešel do „módního důchodu”. V čele jeho značky se vystřídalo několik módních tvůrců, jako například dnes již zemřelý Alexander McQueen nebo John Galliano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám