Hlavní obsah

Orbán se znovu pustil do Sorose, útočí prý i na Česko a Slovensko

Americký miliardář George Soros chce Evropu proměnit v kontinent migrantů a útočí na všechny, kteří mu v tom chtějí zabránit, včetně Maďarska, Česka a Slovenska. V rozhovoru na regionální televizi Régió Plusz to v neděli řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko, kde se začátkem dubna budou konat parlamentní volby, si podle předsedy vlády nemůže finančně dovolit přijímat migranty.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Přijímání migrantů by podle Orbána Maďarsko finančně zruinovalo. "Buď peníze utratíme na rozvoj, nebo na vybudování útočiště pro migranty," řekl předseda vládní strany Fidesz, která je favoritem parlamentních voleb vypsaných na 8. dubna.

"Říše" amerického miliardáře maďarského původu George Sorose podle Orbána usiluje o to, aby z Evropy učinila kontinent migrantů a útočí na všechny, "kteří se jí v jejích snahách snaží zabránit; nejen na Maďarsko, ale i na Česko a Slovensko".

Maďarsko by podle Orbána finančně nezvládlo příchod deseti tisíc migrantů, které podle něj plánuje do země poslat Evropská unie. Upozornil na údajné finanční problémy, které masová migrace přinesla bohatším zemím, jako jsou Rakousko a Německo. Peníze z maďarské státní pokladny je podle Orbána potřeba vynakládat "na Maďary, maďarskou mládež, důchodce a maďarské obce, než na migranty z jiných zemí".

Foto: , Reuters

George Soros

„Fidesz zárukou”

On a jeho strana Fidesz jsou podle maďarského premiéra zárukou, že země nebude zaplavena migranty "a nezmění se, jako se změnila řada západoevropských měst".

Před údajným nebezpečím, že se Budapešť příchodem migrantů změní na špinavé a nebezpečné město, varoval tento týden v kontroverzním videu zveřejněném na Facebooku také šéf úřadu premiéra János Lázár. Jako odstrašující příklad přitom použil Vídeň, což na rakouské politické scéně vyvolalo ostrou kritiku.

Orbán dlouhodobě obviňuje miliardáře Sorose z podpory imigrace do Evropy. V pátek dokonce uvedl, že jeho "rukopis" vidí i za současnou napjatou situací na Slovensku. Podle něj vývoj v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové souvisí se snahou Sorose svrhnout středoevropské vlády, které nesouhlasí s imigrací do svých zemí.

Před časem se objevila informace, že Orbán zastaví štvavou kampaň proti Sorosovi před dubnovými parlamentními volbami. Jeho krok měl souviset s porážkou, kterou kandidát Fideszu utrpěl ve volbě starosty města Hódmezövásárhely na jihu země. Vítězství kandidáta sjednocené opozice mnozí interpretovali jako znamení, že pozice Orbánovy strany není tak silná, jak se doposud předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám