Hlavní obsah

Libyjci zadrželi čluny se stovkami migrantů, pašeráci chtěli využít klidné moře

Stovky migrantů, kteří se na člunech snažili dostat do Itálie, vyzvedla v sobotu libyjská pobřežní stráž ve spolupráci s humanitární organizací Lékaři bez hranic. Uvedla to agentura Reuters, podle níž se pašeráci snažili využít klidného moře.

Foto: Yara Nardi/italský Červený kříž, Reuters

Záchrana migrantů u pobřeží Libye (ilustrační snímek)

Článek

Lodě libyjské pobřežní stráže zachytily dva čluny s migranty. Jeden z nich byl nafukovací a porouchal se i se 125 lidmi na palubě poblíž města Závíja, západně od libyjské metropole Tripolisu, řekl mluvčí libyjského námořnictva generál Ajúb Kásim. Druhý člun, se 112 lidmi na palubě, byl vrácen u města Karabúlí, které leží na východ od Tripolisu.

Další člun se 110 migranty na palubě zastavila až záchranářská loď Lékařů bez hranic necelých 40 kilometrů od libyjského pobřeží západně od Tripolisu. Více než polovinu migrantů v tomto člunu tvořili Nigerijci, další byli z dalších zemí subsaharské Afriky a dva byli Palestinci.

Libyjská pobřežní stráž spolupracuje s EU

Mezitím pobřežní stráž v přístavním městě Zuára uvedla, že v noci na sobotu překazila vyplutí dalšího člunu s migranty a některé zadržela, zatímco další uprchli s převáděči. Pobřežní stráž zveřejnila fotografie zadržených subsaharských migrantů sedících za tmy na břehu na nafukovacím gumovém člunu.

Libye je jednou z hlavních oblastí, odkud se migranti vydávají po moři do Evropy. Více než 600 000 se jich dostalo do Itálie přes Středozemní moře v uplynulých čtyř letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v Libyi. Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně poklesl, neboť pašeráci ve městě Sabráta se dohodli s vládou v Tripolisu na zastavení svých aktivit a navíc je z města vytlačily soupeřící ozbrojené skupiny.

Libyjská pobřežní stráž podporovaná Evropskou unií rovněž zesílila svou aktivitu a často zadrží čluny s migranty dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám