Hlavní obsah

Vláda kancléřky Merkelové je kompletní, finance povede Scholz a diplomacii Maas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nový kabinet německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) je kompletní. Německá sociální demokracie (SPD) do něj vysílá šest politiků, uvedla agentura DPA. Post druhého nejmocnějšího muže po kancléřce obsadí Olaf Scholz z SPD, který bude vicepremiérem a ministrem financí. Pikantní je, že právě tento politik patřil po volbách k nejhlasitějším odpůrcům velké koalice, připomíná server týdeníku Zeit.

Foto: Ferdinand Ostrop, ČTK/AP

Německá kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová reaguje na aplaus po projevu na stranickém sjezdu

Článek

Strategický post šéfa německé diplomacie obsadí Heiko Maas (SPD), který v předchozí vládě kancléřky Merkelové vedl resort spravedlnosti. Právě on spolu s Olafem Scholzem se zřejmě ocitnou pod drobnohledem politiků koaliční CDU/CSU.

Mnozí se obávají, že se německý rozpočet pod vedením sociálnědemokratického politika může dostat do deficitu. V případě Maase zase panují obavy, zda bude schopen řešit komplikované zahraničněpolitické problémy.

Šéfka poslanců SPD a zřejmě i budoucí předsedkyně strany Andrea Nahlesová, která ministry ve čtvrtek dopoledne představila, se obou vehementně zastávala. Scholz podle ní patří k nejlépe profilovaným politikům v oblasti financí, což podle ní dokázal i svým dosavadním působením v Hamburku, kde dělal starostu.

„Myslím si, že Heiko Maas bude velmi dobrým ministrem zahraničí,” řekla pak na adresu druhého politika. Maas podle ní ve funkci ministra spravedlnosti prokázal diplomatický talent a zároveň pevnost svých postojů.

Nová německá vláda
Kancléřka: Angela Merkelová
Vicepremiér a ministr financí Olaf Scholz (SPD)
Ministr vnitra: Horst Seehofer (CSU)
Ministr dopravy: Andreas Scheuer (CSU)
Ministr pro rozvoj: Gerd Müller (CSU)
Ministryně pro digitalizaci: Dorothee Bärová (CSU)
Ministr zahraničí: Heiko Maas (SPD)
Ministr hospodářství“ Peter Altmaier (CDU)
Ministr práce: Hubertus Heil (SPD)
Ministryně zemědělství: Julia Klöcknerová (CDU)
Ministryně spravedlnosti: Katarina Barleyová (SPD)
Ministr zdravotnictví: Jens Spahn (CDU)
Ministryně životního prostředí: Svenja Schulze (SPD)
Ministryně obrany: Ursula von der Leyen (CDU)
Ministryně školství: Anja Karliczeková (CDU)
Ministryně pro rodinu: Franziska Giffeyová (SPD)
Ministryně pro integraci: Annette Widmannová-Mauzová (CDU)
Šéf úřadu kancléřky: Helge Braun (CDU)

Ministerstvo vnitra povede bývalý bavorský premiér Horst Seehofer (CSU). Post ministra dopravy obsadí dosavadní generální sekretář Andreas Scheuer (CSU).

V rukou CSU bude i ministerstvo pro rozvoj, povede ho Gerd Müller. S postem ministryně pro digitalizaci se počítá pro Dorotheu Bärovou (CSU), která dosud zastávala post státní tajemnice pro digitalizaci na ministerstvu dopravy.

Ministerstvo hospodářství zůstává v rukou CDU, do křesla šéfa úřadu se posadí Peter Altmaier. Resort práce obsadí kandidát SPD Hubertus Hell. Resort zemědělství povede Julia Klöcknerová (CDU). Dosud tento resort byl v rukou CSU, jednání ho nakonec přesunula do správy CDU.

Ministerstvo spravedlnosti zůstane v rukou SPD, povede ho Katarina Barleyová, dosavadní šéfka ministerstva práce a rodiny. Ministerstvo pro rodinu povede Franziska Giffeyová (SPD), která byla dosud starostkou berlínské čtvrti Neukölln. V čele ministerstva zdravotnictví bude Jens Spahn z CDU. Resort ministerstva životního prostředí se dostává do správy SPD, povede ho Svenja Schulzeová. Ta dosud působila jako generální tajemnice sociální demokracie v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku.

Výjimka se stala pravidlem

K žádným změnám by nemělo dojít na ministerstvu obrany, šéfkou resortu zůstává Ursula von der Leyen (CDU). Ministerstvo školství povede Anja Karliczek (CDU).

Vedoucím úřadu kancléřky se stane Helge Braun (CDU).

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula v čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak stane již potřetí za čtyři volební období.

Reklama

Výběr článků

Načítám