Hlavní obsah

Ránu do čela přede mnou patologové zamaskovali, říká matka novinářovy zastřelené snoubenky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pohřeb Martiny Kušnírové, snoubenky zavražděného novináře Jána Kuciaka, se v pátek bude konat v obci Gregorovce na východním Slovensku. Dívčina matka Zlatica Kušnírová potvrdila, že její dceru pachatel zastřelil ranou do čela, kterou na patologii zamaskovali.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

„Bylo to hrozné. Měla zalepený nos. Pravděpodobně na něj spadla a měla ho zlomený,“ dodala s pláčem zničená žena, která před lety přišla také o manžela.

„Nedokážete si představit, co prožívá matka. Stále tomu nevěřím. Je to jako film. Asi mně to docvakne až po měsíci, když mi začnou chybět její telefonáty a příchody domů,“ rozplakala se žena.

„V květnu měli mít s Jankem svatbu. Místo svatby teď zařizuji pohřeb,“ řekla zničená matka.

Politikům nevěří

Kušnírová požaduje, aby do vyšetřování byl zapojen mezinárodní tým. „Ficovi, Kaliňákovi ani Gašparovi nevěřím,“ dodala na adresu premiéra Roberta Fica, ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V souvislosti s vraždou slovenského novináře Kuciaka a jeho přítelkyně bylo zadrženo sedm osobVideo: AP

Vyvrátila současně medializované informace, že její dcera a Kuciak pustili před smrtí do domu návštěvu. Objevily se totiž zprávy, že v domě, kde byli oba zastřeleni, byly na stole tři šálky kávy. „Martina si udělala čaj, pak jela pro Janka, a když se vrátili společně do domu, tak si udělali kávu. Proto tam byly tři šálky,“ vysvětlila.

Starosta obce Gregorovce Slavomír Verčimák zorganizoval mezi obyvateli finanční sbírku na pomoc rodiny Kušnírové. „Byla to milá dívka. Máma je vychovávala sama. Měla to těžké. Určitě přispějeme i s manželkou Ľudmilou,“ říká 63letý soused František Pastirčák.

Budeš vygumován

Novinář Ján Kuciak v minulosti našel v poštovní schránce gumu, čímž mu někdo naznačoval, že ho chtějí vygumovat z tohoto světa, napsal server pluska.sk. Z vraždy je podezřelá kalábrijská mafie ’Ndrangheta, která má působit na východním Slovensku. Kuciak psal o její činnosti a o jejím napojení na slovenskou politiku. To ho pravděpodobně stálo život. Slovenská policie ve čtvrtek zadržela na východním Slovensku sedm Italů.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Těla Kuciaka a jeho snoubenky našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám